Nordanstigs Kommun inverteras 4/3

2015-03-04

Härom veckan rapporterade jag om hur Bollnäs Kommun försökte spara pengar genom att göra sig av med några av de anställda. Och det gick så bra att Bollnäs funderar på att bygga en skyskrapa. Nu har även Nordanstigs Kommun hakat på det här. Trenden verkar vara att göra Hälsingland fritt från kommuner, eller åtminstone kommunanställda, och där vill Nordanstigs Kommun gå i täten. Eller kanske inte i täten, men strax bakom Bollnäs. Så nu ska Nordanstigs Kommun också skära ner på personalen.

Aktivitetsstöd

Men det gäller att ta i ordentligt om man vill spara pengar. Den ursprungliga besparingsplanen byggde på att kommunen gör sig av med cirka 80 anställda per år. I den takten skulle kommunen vara av med all personal om tio år. Men ekonomerna i Nordanstig ville gå ännu längre. Genom att räkna djärvt har de nu kommit fram till att man kan fortsätta med nedskärningarna i tjugo år. Då går kommunen med vinst. Man inverterar helt enkelt kommunens kostnader. Istället för att betala ut lön så tar man på sikt betalt av de anställda för att de får tillfälle att aktivera sig. Det blir en sorts negativ personalstyrka. En pengamaskin som kommer att generera lika mycket i intäkter om tjugo år som den kostar i utgifter idag.

Ingen skillnad

De flesta i kommunen tror inte att det kommer att märkas någon större skillnad. Många kommunanställda är ju negativa redan idag. Då handlar det mest om hur man bokför lönen. Men införandet av negativ personal är någonting som kommer att påverka samtliga medborgare, det intygar kommunekonomerna. Det kommer att bli ett undertryck på personalsidan. Alla som kommer i kontakt med kommunens verksamhet riskerar att bli indragna, anställda och skuldsatta. Vill man till exempel låna en bok på biblioteket så får man gå och köpa boken själv, ha den i tre veckor för att sedan gå med den till biblioteket och sortera in den i rätt hylla. Sen får man en faktura på några hundralappar för tiden man lagt på att handla boken och gå till biblioteket med den. Kulturutbudet i kommunen kommer att baseras på egna initiativ som man får genomföra mot en kostnad. Nordanstigs skolor kommer att läggas ner, och den som försöker lära sig någonting på egen hand kommer att få betala en avgift. Går man i en kommunal park får man kratta efter sig och krattar man efter sig så kostar det en slant.

Inverterade lokaler

Men det stannar inte där. Nu i veckan har kommunen hyrt in en byggfirma som ska vända ut och in på kommunhuset här i Bergsjö. Inte bara hänga om dörrar och fönster så att de öppnas inåt, utan vända på hela byggnaden. Tegel på insidan och målad vävtapet på utsidan. Alla kommunala lokaler ska vändas på detta sätt. Det borde generera en inkomst även på fastighetssidan. I Bollnäs vill de bygga en skyskrapa. Här har man börjat planera för en riktigt djup grop.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.