Trafiknytt i Ljusdal 25/2

2015-02-25

Humöret i Ljusdal har verkligen förbättrats den här veckan. Och det vill inte säga lite, eftersom Ljusdal alltid varit känt för sin småsura stämning. På andra orter händer det att arkeologer hittar hällristningar, som vittnar om att här bodde det folk som var dåliga på att rita för väldigt längesen. Ljusdal är den enda ort där arkeologerna har hittat gnällristningar, alltså sura klagomål som tidiga Ljusdalsbor ristat in i berget för att ingen ska glömma bort hur dåligt det är. Vissa av de surdegar som ristats in i Ljusdals gnällristningar är fortfarande aktuella. Till exempel hade folk redan för tusen år sedan problem med att tågen på Norra Inlandsbanan inte gick som de skulle.  

Modern lunchtid

I modern tid har man visserligen fyllt i många av de tidiga tekniska luckorna. Järnvägen är uppfunnen och byggd. Det finns tåg. Ibland fungerar de. Men för att inte det tekniska språnget ska bli för stort låter man Trafikverket ansvara för driften. Och det är just Trafikverket som har legat till grund för de senaste månadernas bistra Ljusdalshumör. Trafikverket har nämligen planerat att låta alla tåg på Norra Inlandsbanan stå stilla mellan klockan 12 och 14 på vardagar. Anledningen till tågstoppen ska vara att man vill låta spårarbetare rusta upp järnvägen just den tiden på dagen. Nu är ju det här exakt samma tid som spårarbetarna äter lunch. Så projektet kan pågå ett tag, säger Trafikverket, som räknar med att verkets förråd av rikskuponger kommer att räcka i cirka fem år. Sen får man byta strategi.

Media piggar upp

Trafikverkets snack om ett planerat stopp har väckt mycket missnöje här i Ljusdal. Man är van vid att tåget står stilla, men att det skulle ske under ordnade former känns helt enkelt fel. Därför har folk om möjligt blivit ännu surare här i Ljusdal under vintern. Men den här veckan vände det plötsligt. Trafikverket hade tagit intryck av Region Gävleborgs mediasatsning och valt att starta en egen TV-kanal. Istället för att berätta om alla inskränkningar i tågtrafiken har man valt att fokusera på de mjuka och varma värdena med tågstoppet. I måndags började man sända sina glada och positiva program. Folk blev genast på bättre humör.

Äntligen inte riktigt hemma än

Först ut i sändningen var en lång bildserie bestående av fula och otrevliga människor, och en text som påpekade att de här typerna slipper man dela tåg med under det planerade tågstoppet. Därefter var det dags för matlagningsprogrammet Nattmackan, som visade tips på hur man får ihop en sen middag av sånt som man kan köpa på en kvällsöppen mack när man kommer hem två timmar för sent på grund av stoppet. Sedan sände man i rask takt: pausfågeln, mindfulness och en stillbild av järnväg som ska visa hur arbetet går till. Som avslutning hade man en egen version av På Spåret där man till samma stillbild av järnväg fick gissa vad spårarbetarna äter till lunch.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.