Semmelbaserad tillväxt 18/2

2015-02-18

Det har äntligen lossnat för Ockelbo. För bara ett par veckor sedan var Ockelbo ett deprimerande ställe där ingen lyckas med nånting. Till och med den lokala banken hade för vana att lägga krokben för företagsamheten på orten. De hade anställda avrådare, som jobbade med att få folk att sluta försöka så förbaskat. Men plötsligt har Ockelbo blivit en regional tigerekonomi. Orten är mitt i en uppåtgående spiral av kapitaltillväxt och våghalsiga initiativ. Allt beror på en gynnsam kombination av den negativa reporäntan och ortens dåliga kostvanor.
När riksbanken sänkte reporäntan i förra veckan så blev den negativ. Ockelboborna fattade direkt vad som gäller. Nu kan man tjäna pengar på att låna pengar. Om det är -0,1% ränta så får man ju en tusenlapp för varje miljon man lånar. Det här satte fart på fastighetsmarknaden i Ockelbo. Ockelboborna sålde sina hus. Till varandra. För påhittade jättepriser. Miljonlånen flög genom luften, folk tjänade tusenlappar på lånekarusellen, och de flyttade runt som aldrig förr. Ockelbos enda mataffär fick slut på banankartonger i ett nafs.

Deppfika

Men efter ett par dagar var inte bara banankartongerna slut. Och det var Ockelboborna också. De orkade inte bära en låda till. Orkar man inte flytta så är det ju ingen idé att sälja huset. Säljer man inte så finns det inget att köpa och finns det inget att köpa så kan man inte långa pengar. Och kan man inte låna pengar så försvinner möjligheten att tjäna pengar på den negativa räntan. Folk blev deprimerade. Och gjorde som de alltid brukar göra när de är lite nere. De fikade.

Semmelekonomi

Mitt i en semla var det nån som kom på den geniala lösningen på problemet. Istället för att låna pengar för att köpa fastigheter så kan man ju låna pengar för att köpa semlor. Man kan tröttna på att bära flyttkartonger, men man tröttnar aldrig på semlor. Dessutom är semlan ett av få bakverk som inte tappar i efterfrågan bara för att priset går upp. Så det lokala bageriet började baka mängder av semlor som man sålde till ett så kraftigt överpris att folk måste låna pengar för att ha råd med dem. Och för varje lånad semla man glufsade i sig blev man lite rikare. När man fick ont i magen av alla semlor kunde man låna pengar till magsårsmedicin och gymkort.

För att få användning för alla semlor har Ockelbo bestämt sig för att ta över regionsjukvårdens hantering av depressionspatienter. Radio Gävleborg rapporterade i veckan att ingen i vården vill veta av de deprimerade patienterna. Det verkar inte spela nån roll hur många remisser man kastar på de deprimerade patienterna. De verkar ha bestämt sig för att vara sura, och sådana människor kan man inte hjälpa. Här i Ockelbo är man övertygad om att några semlor kan lösa det här problemet. Vem som helst blir ju på gott humör av en semla. Framför allt en semla som man tjänar pengar på att äta tack vare den negativa reporäntan. Folk i Ockelbo är medvetna om att det hela låter väldigt oseriöst. Men allt är ju relativt.

inte bara

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.