Lillsparken i Bollnäs 11/2

2015-02-11

Kring årsskiftet upptäckte Bollnäs Kommun att kommunens verksamhet kostade 50 miljoner kronor mer än vad kommunens ekonomer budgeterat för. Till en början trodde man att det kunde vara fel på budgeten. Till exempel att den som gjort budgeten hade glömt bort att räkna med all personal som kommunen anställer. Nu vet man bättre. Tack och lov fanns felet inte i de kommunala ekonomernas kalkyler. Det var verksamheten det var fel på. Närmare bestämt personalen. De jobbar för mycket, eller är för många. Eller kostar för mycket. Vad det än är för fel på verksamheten måste man ju göra något åt det, så att det inte fortsätter att vara skillnad mellan kommunens siffror och det som siffrorna ska beskriva.

Privatisera eller statuera

Den enklaste lösningen vore förstås att sälja av lite kommunal verksamhet till nån optimistisk entreprenör. Men av någon anledning råder det brist på både optimism och entreprenörsanda i kommunen. Utom på avdelningen som räknar fram budgetar, men den går det tydligen inte att sälja av. Det totala kostnadsöverskottet motsvarar 100 heltidstjänster. Blixtsnabbt räknade någon ut att det roligaste vore att avskeda 100 personer. Inte nog med att man omedelbart blir av med räknefelet, man får dessutom en psykologisk vinst hos alla kommunala mellanchefer. De kan börja peka med hela handen och sparka folk lite godtyckligt för att statuera exempel och sätta skräck i personalen. 100 tjänster är så många, så det finns inte en chans för facket att lägga sig i alla avsked och om de försöker så får man distrahera dem med en rulltårta på förhandlingsmötet. Kommunens mellanchefer såg framför sig en ny era av respekt. Äntligen kan man börja återställa ordningen efter den förhatliga du-reformen på 60-talet. Kommer man till jobbet med ful slips kan man få sparken, säger man inte ”god morgon chefen” till chefen så får man sparken och är man kompis med nån som har fått sparken så kan man få sparken. De enda som får behålla jobbet är de som inte syns till i  korridorerna. De är så upptagna så de måste vara experter. Såna kan man inte vara utan.

Lite sparkad

Men ganska snart var det någon som påpekade att när man väl sparkat 100 personer så är det roliga över. Och eftersom man fortfarande måste ha verksamhet i kommunen så blir man tvungen att anlita de avskedade personerna som konsulter. Till en högre kostnad än den man sparat in. Om man istället slår ut timmarna på hela den kommunala arbetsstyrkan så handlar det om 3,5% av allt kommunalt arbete. Det blir 17 minuter per anställd och dag. Så istället för att man avskedar 100 personer på heltid, så kommer samtliga anställda i kommunen att få sparken 17 minuter per dag.
Exakt vilka minuter man får sparken kommer att avgöras med hjälp av ett digitalt angiverisystem. Alla anställda i kommunen får ange vilka minuter deras kollegor borde få sparken och av vilken anledning. Varje dag får man gå in till chefen, ta emot en utskällning och gå hem utan lön i en dryg kvart. Det här kommer att göra så att man får en östtysk arbetsmiljö, där alla kommunanställda är lite som Prinsessan Madeleine i närheten av en journalist. De kommer ständigt att verka vara väldigt upptagna med något oerhört viktigt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.