Järbo ger upp 4/2

2015-02-04

Alla i Järbo har slutat vara duktiga. Processen började egentligen nån gång i mellandagarna, innan nån ens börjat vara duktig. Folk lade upp bilder på sig själva på sociala medier för att visa hur mysigt de hade det när de firade jul. Alla bilder såg likadana ut. Det var lönnfeta människor med dålig hållning som satt lite för långt ner i en soffa och log fånigt medan de tuggade på nåt fikabröd.

När det gick upp för Järbo-borna att alla satt lika ihopsjunkna i samma båt så tog de ett gemensamt beslut. 2015 skulle bli ett nytt år. Ja, just det beslutet fattades visserligen på 1700-talet, när den gregorianska kalendern infördes i Sverige, men vad Järbo-borna menade med sitt beslut var att 2015 skulle bli ett nytt år ur hälsosynpunkt. De skulle bli duktiga.

Sociala medier

Alla i Järbo lovade att de skulle börja motionera, äta nyttigt och umgås mer med vänner. Det började med ganska enkla föresatser. Fibrer, raska promenader, och att gå hem till varandra lite oftare. Sen började de sikta högt. Fibrerna byttes ut mot avancerade dieter, och alla i Järbo köpte kläder som var ett par storlekar för små. Då får man ett tydligt viktmål. Promenaderna blev ambitioner om ultramaraton och en svensk klassiker. Järbo-borna köpte avancerad utrustning och bokade in sig på höghöjdsträningsläger till sommaren. Folk började prata med sina grannar om att umgås över en bankett, en hälsobankett förstås. De köpte avancerad köksutrustning och nya kandelabrar. Sen började de lägga ut bilder på sig själva på sociala medier för att offentliggöra de höga ambitionerna. På bilderna satt de kvar i sina soffor, med samma dåliga hållning, men nu hade de lagt bort vad det nu var de åt på, på den förra bilden. Och de såg väldigt duktiga ut.

Uppskjutet

Direkt efter nyår började Järbo-borna skjuta upp starten på det nya duktiga livet. Man kan ju inte börja träna på nyårsdagen. Då börjar ju alla träna, så idrottsanläggningarna är alldeles proppfulla. Och julmaten kan bli kvar fram till tjugonda knut så det är ingen idé att påbörja nån diet. Det är bäst att vänta tills det nya årets rutiner har satt sig innan man börjar med det här fantastiska projektet, sa folk i Järbo. Det borde alltså ha skett nån gång i förra veckan. Men i förra veckan drabbades alla i Järbo av en rädsla att projektet kanske inte kommer att lyckas, så att man har ansträngt sig förgäves. Så Järbo-borna fattade ytterligare ett gemensamt beslut. Att ge upp. Ger man upp innan man har försökt så besparar sig själv ett nederlag. Och en massa ansträngning. Det är alltså en dubbel besparing. Järbo-borna slutade vara duktiga innan de ens börjat.

För att fira den dubbla besparingen började Järbo-borna att gofika som aldrig förr. Och för att visa omgivningen hur avslappnade de blivit så lade de upp nya bilder på sociala medier. Alla bilder ser likadana ut. Folk sitter kvar i samma gamla soffor med samma dåliga hållning, men så fort folk slutade försöka vara duktiga så lättade kraven. Järbo-borna har dubbelt så mycket fikabröd på de nya bilderna, och folk väger ett par kilo mer än i julas, men ser ändå mycket lättare ut.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.