Guldhamnen i Fredrikskans 28/1

2015-01-28

Arbetet är i full gång här i hamnen. Allt ska byggas om för att bättre passa de privata entreprenörer som snart kommer att ta över driften i Fredrikskans. Det första man gör är att byta ut all asfalt mot marmor.

Win-win

Det var i förra veckan som styrelserna vid Gävle Hamn och Gävle Stadshus föreslog att man skulle sälja hamnen. Fast inte sälja helt och hållet. Säljarna skulle fortsätta att äga hamnen men samtidigt sälja den. Det man sålde skulle bara vara de delar av hamnen som det inte lönar sig att äga. Resten skulle man hyra ut med förtjänst. Och i avtalet skulle det ingå att den som köper det där som inte lönar sig måste gå med vinst. Fast om vinsten skulle bli för stor så måste säljarna få köpa tillbaka det man sålt för då lönar det sig ju tydligen och då är det inte samma del av hamnen som man sålt för den lönar sig inte. Affärsstrategerna bakom avtalet kallade det hela för en win-win-situation, eftersom man räknar med att gå med vinst minst två gånger på affären.

På förmögenhetens rand

Affärsstrategerna insåg att man måste vara oerhört korkad för att gå med på det avtalet. Så man riktade sig främst till Gävlebor. Det fanns gott om intressenter. Märkligt nog hade alla som ville köpa den olönsamma hamndelen precis börjat kedjeinvestera i guld. De stod på förmögenhetens rand, det var bara en tidsfråga innan guldet skulle regna över de här investerarna. Eftersom vinsten av guldinvesteringen skulle bli mycket högre än själva insatsen så skulle man kunna investera tillbaka vinsten i mer guld och generera en ännu större vinst. Som man också investerar tillbaka och köper ännu mer guld.  Och ju mer guld man köper desto mer guld får man tillbaka, i en evigt uppåtgående guldspiral. Guldinvesterarna bildade en arbetsgrupp som tillsammans bestämde sig för att ta över hamnen här i Fredrikskans. På så vis får man gott om plats för allt guld man köper. Dessutom blir hamnen en fristad där rika människor kan umgås utan att behöva konfronteras med en massa lortiga låginkomsttagare.

Guldhamnen

Visserligen har inte guldet kommit än, men arbetsgruppen har valt att göra en snabb affär. Det gäller att vara beredd när den ofattbara lyxen slår till. Hamnen kommer i fortsättningen bara att användas för att ta emot lastbåtar fulla med guld. Och en och annan lyxjakt förstås. Två av oljecisternerna här i Fredrikskans kommer att användas som förvaring för allt guld. De andra ska fyllas med champagne. Efter att all asfalt är utbytt mot marmor kommer anläggningen att utrustas med ostronbar och en frackbutik. Och parkeringsrutorna kommer att göras om. Först ska de bli längre, för att passa alla limousiner. Sen ska de täckas med bladguld. Bladguldet är beställt och betalt. Nu väntar man bara på leveransen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.