Hälsingezombiens återkomst 21/1

2015-01-21

Alla här i Hårga hade hoppats att Hälsingehambon var död. Äntligen kunde man komma ut ur vadmalsdräkten och vara som folk. Obekväma, illaluktande kläder som fick orten att framstå som att man höll sig undan allt vad nutid heter, och vars enda syfte var att få hamboturisterna att tappa fattningen och förköpa sig på hemslöjd. Det kunde man gott leva utan. Tänk att slippa stå i knätofs och sälja smörknivar. Tänk att få stanna hemma och titta på reklam-TV eller åka till ett köpcentrum och handla inredningsdetaljer på lågpris. När tävlingen lades ner 2011 samlade Hårga-borna ihop sina folkdräkter och brände dem på ett stort bål under festliga former. Sen dess har de inte släppt fjärrkontrollen. De har lufsat omkring förnöjt i nån gammal träningsoverall. Hårgaborna har alltså fortfarande otidsenliga och illaluktande kläder. Men de är åtminstone bekväma.

Optimismens långa arm

I förra veckan meddelade en arbetsgrupp att Hälsingehambon kommer att återuppstå till sommaren. Det var visst nåt med ett jubileum. Jämna årtal är som hjärtstartare för avsomnade initiativ. Vips hade det bildats en optimistisk arbetsgrupp som hade räknat ut att det skulle gå finfint att arrangera Hälsingehambon den här gången. Det spelar ingen roll att det inte finns några pengar till arrangemanget. Man måste lita på de ideella krafterna, sa arbetsgruppen och tittade bedjande på folket i Hårga. Alla ställde upp. Årtionden av Hälsingehambo har gjort nåt med Hårgafolket, de kan inte säga nej till en Hälsingehamboarrangör.

I brist på deltagare

Men det blir inte samma hälsingehambo som förr. Det finns inte längre lika många som är intresserade av att varken delta eller titta, hade arbetsgruppen sagt. Man måste locka hit ungdomar, och då får man tänka utanför boxen. Arbetsgruppen tänker ta fasta på Hälsingehambons ockulta inslag. Sånt lockar folk idag. Dagens unga vuxna är mer intresserade av spänning, höga insatser och gärna med övernaturliga inslag. Så från och med i sommar kommer Hälsingehambon att byta namn. Till Hälsingezombien.

Start i Hårga

Hälsingezombien kommer att starta i Hårga i gryningen. Samtidigt som Westlings Spelmän spelar Hårgalåten kommer de tävlande att gräva sig upp ur jorden, för att sedan med död blick röra sig i gemensam riktning. Den stora skillnaden kommer alltså att vara att man startar under marken den här gången. Gemensam riktning och död blick har man ju alltid haft.
I takt med att zombierna rör sig framåt kommer åskådarna att smittas och själva få den där döda blicken. Man skulle kunna tro att det beror på att hambo är tråkigt, framför allt i längden, men det beror alltså på att zombiestadiet smittar. Efter några etapper kommer både zombier och åskådare att vara beredda att döda för att få glupa i sig en blek slemmig substans. För vanliga zombier brukar det handla om hjärnsubstans. Vid Hälsingezombien är det ostkaka.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.