Ilsbo shoppar fel 14/1

2015-01-14

Ilsbo har fått betala ett bittert pris för en frihet de aldrig velat ha. Det har hela Nordanstig. Folk här har fullständigt tappat förmågan att fatta självständiga beslut. Det började med att Nordanstigs Kommun lämnade Konsumentrådgivningssamarbetet Konsument Hälsingland. Nån på Nordanstigs Kommun hade upptäckt att kommunen betalade pengar för en konsumentrådgivare som ingen hade sett till. Konsumentrådgivaren hade försökt sätta sig i Nordanstig för att rådge konsumenter. Men eftersom Nordanstig inte finns som ort, utan bara som en teoretisk konstruktion så hade det inte gått så bra att sätta sig i Nordanstig. Konsumentrådgivaren hade förstås kunnat sätta sig i teorin, men det är mycket skönare att sitta i praktiken så det hade konsumentrådgivaren gjort. I Bollnäs, för det finns ju både i teori och praktik. Nordanstigs Kommun hade ringt upp konsumentrådgivaren och frågat om det var smart av kommunen att betala för en konsumentrådgivare som man inte sett röken av. Det var det ju inte, så Nordanstigs Kommun har nu slutat att betala.

Dyra råd

Fram till det här hände hade det inte gått någon nöd alls på konsumenterna i Nordanstig. De hade konsumerat utan några råd och det hade gått helt okej. Men när ryktet började gå att kommunen saknade konsumentrådgivning så var det som att alla konsumenterna blev osäkra på sin konsumtionsförmåga. Folk började köpa kläder av låg kvalitet. Strax därefter började de köpa kläder som inte bara var av låg kvalitet, utan dessutom till ett löjligt högt pris. Kommunen hänvisade till konsumentrådgivning på internet. Det skulle de inte ha gjort. I ett svep tecknade kommuninvånarna nya internetavtal med låg hastighet, dyra avgifter och oändlig bindningstid. De som över huvud taget kom ut på nätet förköpte sig på privata konsumentrådgivningstjänster. Goda råd kan vara dyra, men det betyder inte att dyra råd är goda.

Sveriges Sämsta Konsumenter

Till sist visste folk inte vad de skulle konsumera. Nån gick för att köpa mat och kom hem med en trasig cykel. En annan kom hem med en hundvalp fast han bara skulle köpa tidningen. En husköpare kom hem med en mosbricka och en ny telefon. Konsumenterna i Nordanstigs Kommun fick rykte om sig som Sveriges Sämsta Konsumenter. De saknade totalt omdöme. Snart visste vartenda callcenter på norra halvklotet att folk i Nordanstig saknade omdöme. Telefonerna gick varma. Det såldes som aldrig förr. Nordanstigs konsumenter tackade, utan att reflektera, ja till att abonnera på eltandborstar, de köpte kollodialt silver, de gick med i bokklubbar som man inte kunde går ur och de bytte elbolag som aldrig förr.

Allra sämst gick det för folket i Ilsbo. Hela Ilsbo gick i måndags ihop och tog ett kollektivt SMS-lån för ett gemensamt köp. Det var en säljare från en brädgård i Gävle som ringde. Han sålde den rekordstora halmbocken till Ilsbo för ett högt men skäligt pris. Den levereras visserligen utan halm. Och stommen är på metervara och man får själv lista ut hur man ska såga och montera. Men säljaren lovar att det är den äkta och unika Gävlebocken, så det måste vara värt pengarna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.