Tystnaden i Regionhuset 7/1

2015-01-07

Före årsskiftet kokade det av liv i det gamla Landstingets lokaler här på Stora Islandsskolan i Gävle. Landstinget Gävleborg skulle läggas ner och istället bli till Region Gävleborg. Så folk som jobbade på Landstinget bestämde sig i december för att fira av sin gamla organisation ordentligt. Den sista julfesten skulle bli legendarisk, men inte på något bra sätt. Det började som ett vanligt julbord, men folk hade med sig egen smygdricka. Och strax efter sillen började folk säga vad de egenligen tyckte om cheferna. De skulle ju byta chefer nu, så folk tyckte det var fritt fram att dela med sig av målande beskrivningar om chefernas intellektuella och estetiska skavanker. Sen sa folk vad de tyckte om varandra, och det var inte heller nåt trevligt. Stämningen sjönk. Nånstans mellan det småvarma och ris à la Maltan började dessutom flera anställda att roffa åt sig vad de kunde av kontorsmateriel, krukväxter och offentlig konst i lokalerna. Landstinget skulle ju gå i graven. Nu gällde det att förse sig. När festen var slut var lokalerna utplundrade och folk var ovänner för livet.

Ovänner

För vem behöver vänner när det börjar en ny epok med en ny arbetsgivare. Den stora avgörande förändringen som alla hade pratat om stod för dörren. Det handlar inte om nåt simpelt knep från nån inhyrd reklamare, som enbart resulterar i ett byte av logotyp och en skrattretande hög faktura. Att gå över från Landsting till Region är en omfattande förändring. Hos Region Gävleborg skulle man få snygga och smarta chefer. Hos Region Gävleborg skulle man få sympatiska kollegor, sköna kontorsmöbler och gott automatkaffe. Gamla relationer spelade ingen roll eftersom nu skulle alla gå vidare och börja jobba i en helt annan organisation.

Samma samma

När de gamla landstingsanställda kom till jobbet i måndags började de fatta det som alla andra i länet har misstänkt hela tiden. Det är ingen skillnad. Landstinget Gävleborg och Region Gävleborg är samma sak. Folk kom tillbaka till samma gamla lokaler. Det satt nya logotyper på skyltarna, annars var allt exakt likadant som före årsskiftet. Fast utplundrat, och folk hade slutat prata med varandra. Cheferna, samma som förr, bad personalen att komma tillbaka med allt stöldgods, för nu gällde det att spara pengar för att kunna betala fakturan för logotypbytet, eller omorganisationen.

Fortsätt låtsas

I ett sånt läge finns det bara en sak att göra. Fortsätta att låtsas. Landstinget har bytt namn och utseende. Det gjorde personalen också. Folk bytte klädstil. De sminkade sig till oigenkännlighet, de började använda solglasögon. Och lösnäsor. Och artistnamn. De pratade med påhittade dialekter. Folk hade ingen stolthet att förlora längre så de kunde lika gärna klä ut sig till nån annan.

Alldeles nyss mötte jag en man klädd som kanin. Han pratade hittepåskånska om det här med att patienterna i länet får mer tid för sig själva. Eller som det hette på landstingstiden: personalbrist.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.