Gummistöveltramp i Färila 17/12

2014-12-17

Allt hade kunnat vara frid och fröjd här i Färila. Men definitionen av frid och fröjd är olika, därför är det inte det allra minsta lugnt här. Här ligger Mellanljusnan, det område där Ljusnan rinner fram på väg från Färila till Laforsen. Området ska enligt ett förslag bli ett naturreservat. I söndags berättade Radio Gävleborg att Länsstyrelsens naturskyddsenhet hoppas att området efter årsskiftet ska kunna fungera som en fristad för hotade arter som flodpärlmusslan och bombmurklan. Och här hade det kunnat stanna.

Smak av göl

Fristaden hade kunnat klubbas igenom av Länsstyrelsen. Bombmurklan hade fått sin fristad och Färilas alla orakade naturvänner hade kunnat svepa in sig i sina ojämnt stickade koftor av växtfärgat returgarn och bryggt en kanna jättenaturligt te. Av mossa och barr. De hade kunnat sörpla i sig smaken av uppvärmd skogsgöl, sittande på marken i nån knepig yogaposition medan de kände sig som ett med naturen och mycket heligare än vanliga människor. Såna där med jobb och konsumtionsvanor. Problemet var bara att Länsstyrelsen valt att använda ordet fristad för att beskriva naturreservatet. Ordet fristad väckte ont blod från oväntat håll. En liten men ytterst aktiv del av den politiska oppositionen i Gävle reagerade blixtsnabbt på ordet fristad. Med maximal avsmak. Ordet fristad är bara en dunkel omskrivning för skattetryck och slösaktighet, sa den oppositionella gruppen och startade genast en aktion för att rädda Färila och Mellanljusnan från det uppenbart felaktiga beslutet att upprätta fristad för bombmurklor.

Det är bombmurklornas fel

Aktionsgruppen skrev massor av insändare som blev allt argare. Hur skulle det se ut om Länsstyrelsen valde att skydda varenda art de fick syn på? Skulle bombmurklan få nån sorts fribiljett genom det ekologiska systemet? Är inte det raka motsatsen till naturvård? Ingår det här verkligen i Länsstyrelsens kärnverksamhet? Om en art är hotad så måste man fråga sig varför den är hotad, och kanske måste arten ändra på sig lite grann för att slippa hoten, hävdade aktionsgruppen mot fristäder. Bombmurklor är inte några fredliga svampar. Det hör man ju på namnet. Och varför kan vi inte bygga en arena istället?

Det var ingen som brydde sig om aktionsgruppens insändare. Kanske för att de var så fulla av särskrivningar att de inte gick att förstå. Eller för att aktionsgruppen var från Gävle. Vad hade de med en fristad i Färila att göra? Och i brist på respons har nu aktionsgruppen satt på sig sina gummistövlar. Såna där dyra som man köper på NK i Stockholm och bara har vid fina tillfällen. Och så har de åkt till Färila för att handgripligen stoppa fristaden. Det är därför det inte är frid och fröjd här i Färila. Aktionsgruppen definierar det som att det inte går att få fröjd så länge bombmurklan har frid. Så de har åkt hit för att på egen hand försöka göra livet surt för Mellanljusnans bombmurklor. Helst utan att smutsa ner stövlarna. Det är de för dyra för. Så därför står aktionsgruppen i skogsbrynet. Och skriker allt vad de orkar för att störa murklorna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.