Återåtervinning i Bromsäng 10/12

2014-12-10

Jag är tillbaka på den gamla återvinningsanläggningen Bromsäng här i Stugsund. För mindre än tre månader sedan mötte jag gråtande saneringarbetare här. Det var precis efter valet, och Bromsängsanläggningen hade tagit emot allt avfall från den svenska valrörelsen. Det var en del att ta hand om, därav gråten. Samma saneringsarbetare skrattar nu gott, medan de skönt tillbakalutade tittar på alla de ideella valarbetare som river och sliter i högarna av gamla plakat och valstugor.

Ingen Ivanhoe

Valarbetarna hade trott att de skulle få ledigt i tre år. De hade laddat upp med extra mycket brasved och tofflor. De hade paxat bästa fåtöljen därhemma för att kunna ägna julen åt att käka praliner, kolla på Ivanhoe och glömma alla sura koppar kaffe de druckit i sällskap med illa klädda gräsrotsväljare i rangliga friggebodar. I förra veckan kom de hit i massor för att se vad som går att rädda från den förra valrörelsen. Nu får de ligga på knä på en blöt och kall återvinningsanläggning och försöka gräva fram nåt användbart ur förra valet.

Japp och heja

Det mesta av det material som valarbetarna hittills hittat från förra valrörelsen går att köra igen utan nån större förändring. De flesta partistrateger har varit väldigt noga med att inte göra några jobbiga utfästelser, eller ens ta ställning på ett sätt som skulle kunna reta upp folk. Valarbetarna har grävt fram plakat med slogans som Ja! Japp! Jajamensan! Och Heja! Alla fick de nytt liv, om än lite buckligare än för tre månader sedan. Den stora svårigheten var väl att lista ut vilken slogan som hörde till vilket parti. Det kampanjmaterial som handlade om den sittande regeringens kompetens, eller brister, gick också att återanvända. Det var bara att byta ut logotypen längst ner.
Nån hittade en stor säck med klämmor som ska användas för att hålla tungan i styr när man står i valstuga. Det var inte alla valarbetare som tyckte att de behövs längre. Hatar man folk ska man väl få säga det, och det tar ju sån tid att nämna varenda en vid namn så varför inte använda kategorier?

Bruna stugor

Den stora utmaningen för valarbetarna blir att anpassa hela valrörelsen efter säsong. Det är lätt att lova gröna skogar så länge det är sensommar som i förra valet. Nu har den grå verkligheten tagit plats även i väderleken. Folk hoppas inte på nånting längre. Enda sättet att få folk att drömma om något bättre är att utnyttja julstämningen och då är det ju bråttom. Partierna har redan gjort stora travar av fint inslagna åtgärdspaket som de lagt under en statlig, privat eller nationell gran. Valstugor målas bruna med glasyr och nonstop på taket.
Partiledarna skriver debattartiklar om hur Sverige ska korta adventstiden för dem som längtar till jul eller med lag begränsa kryddningen av glögg till redan välbekanta varianter. De riktigt ambitiösa låter sig fotograferas i helfigur endast iförda glansiga underkläder. De visar klyftorna i samhället och hur de vill satsa på tillväxt i utsatta områden.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.