Ljusdal på botten av Allsvenskan 3/12

2014-12-03

På alla andra ställen i länet är folk fullt upptagna med senhöstens bestyr. Man ska gå och handla men glömma vantarna, så att man fryser fingrarna av sig när man bär hem kassarna. Man ska ta en cykeltur så hakan får bekanta sig med blixthalkan. Man ska jobba över en massa för att kunna kompa bort stora delar av januari. Men inte här i Ljusdal. Åtminstone inte vid Kyrksjön. Här är folk fokuserade på en enda sak. Att premiärbada.

Premiärsugna

Ända sedan i somras har en grupp badsugna Ljusdalsbor stått vid den nyanlagda badplatsen här vid Kyrksjön och stirrat tomt och ledset ut mot vattnet. För precis när badet skulle invigas var det nån glädjedödare som ropade att det fanns kemikalier i vattnet, och då fick alla badsugna vänta med att hoppa i. Folk uppmanades att gå hem.  Men ingen ville missa sitt premiärdopp, så folk satt helt enkelt kvar på badplatsen i väntan på ett tydligt besked.  Och det har de fortsatt med.

Korvsmörgåsar

Det börjar ju bli kallt så här i december, men frivilliga kommer springande med varma handdukar och ny matsäck åt de badsugna, så att de kan fortsätta vänta. Folk här börjar bli ganska knottriga, och rejält trötta på kaffe och prickigkorvsmörgåsar. Men de ger inte upp hoppet. I förra veckan gick länsstyrelsen ut med en varning för bottenslammet vid badet, men Kyrksjöns badsugna hoppas innerligt att kommunen ska göra en egen undersökning som visar att bottenslammet inte alls är farligt. Så länge man inte sätter ner fötterna. Och helst vill man ha det beskedet innan länsstyrelsen hinner ut med en varning om att Kyrksjön täckts av ett hårt lager fruset vatten som ökar risken för skallskador vid dykning.

Bottenlösningar

Kommunen har inte lika höga förhoppningar om att badet ska bli godkänt innan det fryser. Istället har kommunfullmäktige tagit fram en alternativ plan. I veckan började man bygga en ny fotbollshall här i Ljusdal. Så fort den är klar kommer man att flytta själva Kyrksjön till fotbollshallen så kan folk bada där istället. Botten av Kyrksjön lämnar man kvar.
Och eftersom botten av Kyrksjön inte längre ligger på botten av Kyrksjön så vore det ju dumt att kalla botten av Kyrksjön för botten av Kyrksjön. Luftrummet som blir kvar ovanför botten av Kyrksjön byter namn. Inte genom nån feg medborgartävling som de gör i Gävle, utan genom ett faktiskt beslut. Man byter namn på luftrummet till Allsvenskan. Ljusdals fotbollsspelare får ju inte plats i fotbollshallen eftersom den kommer att bli en simhall. Men som kompensation får de spela på botten av Allsvenskan. Och då gör det ju inget om man fryser lite. Visserligen finns en liten risk att botten av Allsvenskan är full av kemikalier, men bara om man sätter ner fötterna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.