Bristskyltning i Sandviken 26/11

2014-11-26

Skyltsöndagen i Sandviken brukar vara en smärtsam upplevelse. Det brukar den visserligen vara på de flesta ställen, men i Sandviken brukar skyltsöndagen vara lite extra smärtsam. Egentligen har det inte varit nån skillnad mot andra städer. Den överdrivna belysningen har varit lika överdriven här. Skyltsöndagskarusellerna har spelat lika dålig musik och haft samma snedmålade sexistiska dekorer som skyltsöndagskarusellerna i alla städer. Samma falskspelande tutor, samma köpmannafokus på små underkläder och stora chokladaskar som liksom tar ut varann på sikt. De som har serverat glögg har haft samma kläder från hittepåförritiden och ungarna i Sandvikens Centrum har varit lika arga som ungar i alla små stadskärnor med butikerna i behåll. Men det har varit lite mer smärtsamt här. Antagligen på grund av att det där julgemytet har känts obekvämt. Eller åtminstone oförtjänt. Bor man i Sandviken ska man ju helst inte tro för mycket om sig själv. Ska man skylta med nåt i Sandviken så är det de egna bristerna.

Smygöppning

Så det har Sandviken gjort i år. Butikerna har fyllt sina skyltfönster med långa listor på olika små fel och irritationsmoment i produktsortimentet, och stora banderoller med texten ”du får säkert mer för pengarna nån annanstans”. Köpmännen har bett om ursäkt för allt från gnisslande dörrar till sur personal och skumma extraförsäkringar. I klädbutikernas provrum har det funnits kuddar i olika storlek att sätta under kläderna så att man ska se hur nyårsklänningen egentligen kommer att passa efter all julmat.

Och kunderna har svarat med samma raka ärlighet. ”Vi är bara här för att smygöppna förpackningarna och klämma på produkterna, när vi bestämt oss för vad vi vill ha så köper vi det på internet”, har varit en vanlig hälsningsfras i julhandeln den gångna helgen. Folk med massor av paketkassar i händerna har glatt ropat ut att de har tagit ofördelaktiga SMS-lån för att överhuvudtaget ha råd att handla så mycket.

Belysta fadäser

Även kommunen deltar i den här genomärliga julskyltningen. Istället för glittrande julstjärnelampor över krysset i Sandviken har kommunen valt att sätta upp ljusdekor i form av blinkande pilar som ska dra folks uppmärksamhet till potthål, trasiga gatlyktor och diverse fadäser i stadsplaneringen.

Livets lott

Istället för det där skrikiga skyltsöndagstivolit hade Sandviken satsat på mer verklighetsnära attraktioner i helgen. Lotterier och chokladhjul var utbytta mot nåt som kallades Livets Lott. ”Vinster sällsynta”, stod det på skylten. Det fanns en karusell, men det stod still med motiveringen att det inte är nån idé att fara runt om man ändå bara ska tillbaka till samma plats.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.