Grusgott i Lingbo 5/11

2014-11-05

Det enda som syns här i Lingbo är en krater. I kratern ligger folk och äter jord. På kanterna runt kratern står barn och gråter. Folk i Lingbo har försökt ta kontrollen över sin blodsockerkurva, men förlorat kontrollen över sig själva.

Vad har hänt?

Det började i förra veckan. Folk i Lingbo hade gått på hela grejen med Halloween och under en hel vecka ersatt alla måltider med godis. Det hade fantastisk effekt. Man behövde inte ens sminka sig för att se rätt ut för helgen. Sockerdieten gjorde Lingbo-borna färglösa, kallsvettiga och skakiga. Som man ska vara på Halloween. Folk gick upp i vikt i rekordfart, och dallret av Lingbo-kroppar förstärkte den overkliga känslan. Det gick liksom inte att fästa blicken nånstans. Efter några dagar på godis hade alla i Lingbo blivit sockerberoende, och den där tomma sökande blicken blev pricken över i:et på förra veckans monsterfester.

Det var underbart tyckte alla som bor här, men de förstod samtidigt att de måste ta kontroll över sitt sockerbegär under veckan. Imorgon är det ju Gustav Adolf-dagen, och då måste man äta en bakelse. På fredag är det kladdkakans dag, och kladdkakan räcker till på lördag. På söndag är det Fars Dag och då är det ju tradition att mor bakar en stor krokan som hela familjen äter. Och på måndag är det mårten gås när alla som kan härma skånska måste svulla i sig fet gås och massor av äppelkaka.

Motvillig nedskärning

Om man ska klara av de här tunga fikadagarna så måste man helt enkelt skära ner på sockret rejält alla andra dagar. Annars får man diabetes. Folk började skära ner på sitt sockerintag. Motvilligt. De köpte sötningsmedel. De fyllde sina handskfack med rawfoodenergybars av quinoa och dadlar. Vars enda effekt är att man blir lite äcklad av smaken och tusen gånger mer sugen på riktigt godis.

Folk försökte med nötter, det ska ju fungera. Men det hela havererade och i måndags kunde man se folk knapra brända mandlar och chokladdoppade nötter. Nån hade bytt ut sin nötdiet mot jordnötsringar. En annan åt bara nougat.

LCHF och mineraldieten

Igår försökte folk med LCHF. Folk åt smör som aldrig förr. Sen var det nån som kom på att man kanske kunde baka in det där smöret i en deg med vetemjöl. Smördeg – det är väl en form av smör? Nån invände att mjölet innehåller en massa kolhydrater, medan nån annan kontrade med att ett bra mjöl har hög proteinhalt. Och protein är nyttigt. Vaniljkräm innehåller en massa ägg, det är också nyttigt. Till sist kom man fram till att det där med näringsämnen är ju så himla krångligt. Vad äter fotomodeller, de är ju smala? Fotomodeller lever på mineralvatten. Lingbo-borna bestämde sig för att bara äta mineraler. De började bryta marken i jakt på mineraler som de kunde äta. Så nu ligger folk här och knaprar grus. Och längtar till Gustav Adolf-dagen imorgon.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.