Den ofrivilliga spökstaden Nianfors 29/10

2014-10-29

Folk är nostalgiska av sig här i Nianfors. Nu när allhelgonahelgen närmar sig hade Nianfors-borna sett fram emot en sån där gammaldags allhelgonahelg som man hade förr. En sån där tråkig med tråkiga kläder i kuvade kulörer och lite stickiga material. Så att det inte ska kännas för bekvämt. Och så åkte man till nån kyrkogård och lade dit en torr krans eller en kruka ljung som man hade köpt till överpris. Sen stod man där och var andaktsfull i fyra minuter innan man åkte till närmaste konditori och åt en mazarin, eller nåt annat färglöst bakverk. Det gäller att inte vara för överdådig.

Trubadurskräcken

Men den där torra andaktskänslan har blivit allt svårare att uppnå, sen Halloween kom till Nianfors. Nuförtiden ska alla ha kläder i svart och orange, helst med nylonperuk, heltäckande gummimask och blodiga accessoarer. Det är klart att man kan minnas sina anhöriga även i en gummimask, men mest minns man ju hur frisk luften kändes innan man satte på sig den där masken.

Det folk här i Nianfors ogillade med Halloween var egentligen inte att en massa barn klär ut sig till monster och äter godis. Visst kan barn vara irriterande, men om de redan är lite blodiga så kan man ha överseende med det. Problemet är inte de monsterklädda barnen. Det är de monsterklädda firmafesterna med de monsterklädda trubadurerna som gör att man längtar tillbaka till värdigheten. När festfixaren på jobbet för femtonde året i rad kommer dragande med sin femtonde kasse billiga plastspindlar och exakt samma storslagna monstertemaidé som de senaste femton gångerna så är det klart att man tröttnar.

Planen

Så i år hade folk i Nianfors tänkt ut en fantastiskt smart plan. De skulle hålla sig undan från Halloween-hetsen. Bara låta bli att svara på inbjudningar till spökfester och monsterafterwork. Inte nappa på erbjudanden om billig spindelväv eller åka till affärn och frestas att köpa pumpor och lakritsdödskallar. Genom att bara ligga lågt och hålla sig inomhus ett par veckor skulle Nianfors kunna få tillbaka sin gamla värdiga allhelgonahelg. Planen var ett stort misstag.

Spökstaden

När ingen från Nianfors svarade på inbjudningarna eller dök upp på affärn eller jobbet, så började folk ringa dem. Men folk i Nianfors var ihärdiga i sin plan, så de svarade inte i telefon. När folk kom förbi för att se hur de mådde så höll de sig inne och gömde sig så att de inte syntes i fönstren. Ryktet började gå. Nianfors hade blivit en spökstad. Och vem vill inte fira Halloween i en spökstad?

De tomma gatorna fylldes av turistbussar, som i sin tur fyllts av monsterklädda firmafestfirare, vampyr-DJ:s, lakritsshots och plastdödskallar. Nianfors-borna är fångna i sin egen hemby. Nu kan de ju inte gå ut, då tror folk att de är zombier och då får de aldrig vara ifred. De får ligga hemma och gömma sig över helgen. Visst kan de dra på sig sina gamla tråkiga, stickiga allhelgonakläder om de vill, men de får klara sig utan både värdighet och mazariner.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.