Tiden i Trödje 22/10

2014-10-22

Folk här ser väldigt trötta ut. De hasar fram med ögonlocken på god väg ner mot överläppen. Det beror på att folk här i Trödje har suttit dygnet runt och glott ut på havet. Man kan tro att de spanar efter ubåtar eller exotiska vadare. Men de förbereder sig bara inför söndagen, när det är dags att ställa om klockorna till vintertid.

Fröken Ur

Förr var den här tidsomställningen som en mystisk ritual. Ingen i Trödje visste åt vilket håll man skulle ställa klockan. Man fick fråga nån i grannbyn Björke. De kunde de där magiska ramsorna om utemöbler och grillar och de kände till vem som vann eller förlorade en timme. De räknade vunna och förlorade timmar så att Trödjeborna stod helt paralyserade och försökte hänga med i tidsmatematiken. Folk i Trödje träffades för att ställa om klockor tillsammans. De ringde Fröken Ur och tajmade sekundvisaren med det där pipet. Folk passade samtidigt på att berätta skräckhistorier om hur nån de nästan känner hade missat viktiga möten på grund av felaktigt omställda klockor.
Den värsta historien handar alltid om en kompis till en kompis som på nittiotalet varit sjukligt rädd för att missa att ställa tillbaka klockan. Och på grund av rädslan hade han ställt tillbaka klockan jättemånga gånger. På söndagen vaknade den här personen ett decennium för tidigt. Han hade midjekort kavaj med jättebreda axlar och en fluffig hockeyfrilla. Folk försökte nå honom på mobilen, men när han svarade så tog batterierna slut. En kvinna hade haft samma sjukliga rädsla men missuppfattat åt vilket håll man skulle ställa klockan. Man hoppas se henne igen om några år.

Automagiskt

Nu är det som att Trödjeborna har fattat hur tiden hänger ihop. Det har de inte, men de flesta apparater ställer om sig själva så man kan lugnt låtsas som att man vet precis vad som händer. Man har fortfarande en ceremoni här i Trödje, men den är av mer deterministisk karaktär. Man kliver upp på söndagen och tittar på sin klocka för att se hur mycket den har blivit efter den automatiska tidsomställningen. Sedan ägnar man en vecka åt att vara nervös över att den automatiska tidsomställningen har gått fel så att man befinner sig i en helt annan tid än alla andra.

Filosoferna

De filosofiskt lagda Trödjeborna har räknat ut att det gäller att leva i nuet. För på söndag kommer nuet inte att vara nu, det kommer att vara nyss. Åtminstone tills vi vant oss. Man känner lätt igen de där hobbyfilosoferna. De njuter av varje minut. De går långsammare, de drar djupare andetag. De verkar nästan lite korkade. Men det är de inte. Åtminstone inte nu, för det har de inte tid med.
De flesta i Trödje har fattat att det vankas sovmorgon på söndag. Och det gäller att få valuta för den. Det är därför de tröttar ut sig redan nu. Genom att göra nåt riktigt tråkigt. Så här sitter Trödjeborna och stirrar ut mot havet och håller sig vakna. Det kommer att bli en skön sovmorgon på söndag!

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.