De sista sommarentusiasterna i Gävle 15/10

2014-10-15

Löven hänger kvar på träden i Gävle. Alla vet att de kommer att försvinna, men de hänger kvar ett tag till. Och blir sådär vackert gula. Det är nästan bara förnuftiga människor kvar här i Gävle. Åtminstone har den hårda naturen sett till att de flesta av dem som saknar förnuft håller sig borta.

Förnuftets hemliga hånskratt

För bara några veckor sedan levde en stor grupp människor i Gävle, som hade hoppats att höstmörkret skulle vara hastigt övergående, och som vägrade släppa taget om sommaren. Det var obotliga temperaturoptimister som hade fortsatt att grilla fast termometern gått under 20, det är ju ändå rätt varmt om man sitter nära glöden. Folk hade setts gå i T-shirt i början av september, det fanns till och med några som hade badat utomhus. De gävlebor som hade förnuftet i behåll, såg på vansinnet och skakade på sina förnuftiga huvuden. I smyg. När de där sensommarbadarna försvann, en efter en, in i en långvarig lunginflammation skrattade folk med förnuftet i behåll sitt allra förnuftigaste hånskratt. I smyg. Avundsjuka är en åkomma som bäst botas med andra människors olycka. Men man måste smyga med sin skadeglädje så att man inte avslöjas som missunnsam.

Tröstdimma

Nu ligger tröstdimman tät över Gävle. Det är en dimma av onyttiga och nygräddade scones som de förnuftiga glufsar i sig för att stå ut med årstidernas skiftningar. Även de förnuftiga Gävleborna såg mörkret i tunneln. Alltså hösten. Men de reagerade förnuftigt på informationen. Medan temperaturoptimisterna reagerade med förnekelse så försökte de förnuftiga Gävleborna att välkomna förändringen, även om det skedde lite krampaktigt. De såg sig som realister. De ägnade hela augusti åt att stelt upprepa att ”det är skönt att få klä på sig lite efter värmeböljan”. Sen tillbringade de september med att tröstköpa en ny höstkofta varje dag. Och safta och sylta alldeles för mycket. Och elda värmeljus så fort det blev lite molnigt. Och klistra upp höstlöv överallt.
Hemmen i Gävle fylldes av koftor och marmelader och utbrunna värmeljus och folk satt inomhus inlindade i mysiga filtar med bitar av höstlöv i håret och påbörjade stickningar. De såg ut som nåt ur Ronja Rövardotter. Folk spelade sällskapsspel och glufsade i sig mustiga köttgrytor och försökte verka som att det här med höstmörker skulle bli riktigt trevligt. Fast alla visste att de bara låtsades.

Gula och frasiga

Ännu finns det några kvar av de där modiga temperaturoptimisterna som vägrar släppa taget om sommaren. En liten hårdför sekt av höstförnekare sitter kvar på Gävles uteserveringar och försöker se avslappnade ut. Jag pratar förstås om rökarna. De är som höstlöv. Alla vet att de kommer att försvinna, men de hänger kvar ett tag till. Och blir sådär vackert gula.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.