Söderhamns rymliga förskola 8/10

2014-10-08

I förra veckan fick personalen på förskolorna här i Söderhamn en glad överraskning. De skulle få fler barn i verksamheten. Nåja, det kanske inte var en glad överraskning, åtminstone inte för personalen på Söderhamns förskolor. Men det var åtminstone en överraskning. Kommunen hade i hemlighet bestämt att det skulle gå bra. Den stora fördelen med beslutet är att facket får en tydlig bild av vad MBL-förhandlingarna ska komma fram till. Om de inte kan undvikas.
Förskolepersonalen började genast att protestera mot beslutet. Men eftersom Söderhamns förskolepersonal alltid har varit lite gnällig, så var det ingen som märkte nån skillnad. Så i brist på motstånd har kommunen fortsatt på sin inslagna linje, och öppnat förskolan i Söderhamn för alla.

Het fastighetsmarknad

I slutet av förra veckan gick ryktet om att alla får plats på förskolan i Söderhamn. Kommunal verksamhet med lokalbrist passade på att flytta in. Det var fritidsgårdar, skolor och idrottsanläggningar som tog sitt pick och pack och flyttade in först. Ingen frågade om lov. När Högskolan i Gävle stängde flera av sina utbildningar så hänvisade man studenterna till förskolan i Söderhamn. Där får alla plats, sade man, man behöver inte ens ansöka. Ryktet började gå om att man kunde få ett billigt boende med gratis fingerfärg på förskolan i Söderhamn, vilket drog till sig en massa kulturarbetare som flyttade in. Strömmen av kulturarbetare hettade upp fastighetsmarknaden, vilket gjorde att hela Stockholm tog plats på förskolan i Söderhamn.
Alla vill ju bo i Stockholm, och de som inte vill bo i Stockholm bor hellre i en mindre stad. Och eftersom hela Stockholm nu hade flyttat in på förskolan i Söderhamn, och Söderhamn är en mindre stad så fanns plötsligt ett ställe där alla ville bo. Och man behövde ju inte ens fråga.

Världen i kompetenta händer

På ett par timmar hade Söderhamns förskola ökat så kraftigt i massa att den drog till sig resten av världen. Förskolan i Söderhamn fylldes med hela jordens trängsel, miljöproblem, konflikter och orättvisor. Äntligen hade de globala problemen satts i händerna på kompetent personal. Om de arktiska isarna smälter i världshaven är det ju en katastrof. Om de smälter på hallgolvet på en förskola i Söderhamn så är det bara att torka upp. Det är man van vid.

Spännande temadagar

Medan resten av universum sakta sögs in i Söderhamns förskola lade världens astronomer sina pannor i veck och började räkna på huruvida det skulle vara möjligt att få in hela universum på förskolan i Söderhamn. Den klassiska mängdläran förbjuder en allomfattande mängd eftersom denna mängd i så fall måste omfatta även sig själv. Men det där med mängdlära har man provat i förskolan på sjuttiotalet, och det fungerade inte. Så de argumenten biter inte på de beslutande i Söderhamns Kommun. Det är klart att universum får plats på förskolan. Åtminstone så länge man inte frågar. En stor fördel med att flytta in universum på förskolan är att man får väldigt spännande temadagar. Och alla globala teologiska frågor kan anses som lösta. Alla vet nu att hela universum styrs av tre fröknar, varav en är utbildad förskolepedagog och en är vikarie.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.