Stängtis i Ljusdal 1/10

2014-10-01

Jag står utanför det som tidigare kallades för Öppnis. Alltså öppna förskolan i Ljusdal. Ett ställe dit föräldrar som hade tid att vara med sina barn kunde gå med sina barn för att slippa vara så mycket med dem. Kommunen håller precis på att byta ut skylten eftersom man valt att byta namn på stället. Nu heter det Stängtis, vilket passar bättre. Det är nämligen inte längre öppet.

Flummigt

Kommunen hade länge haft ögonen på verksamheten. Hela stället bara osade av flumpedagogik och 70-talsineffektivitet. Eftersom hela grejen med Öppnis bara gick ut på att ha öppet så kunde man aldrig planera nån pedagogisk aktivitet. Och om aktiviteter för barn inte är pedagogiska så är de antagligen skadliga. Folk kom och gick som de ville och däremellan verkade de bara ha mysigt, och dessutom på sina egna villkor. Det kan inte vara bra. Personalens arbetsuppgifter gick ut på att öppna, vänta på att det skulle komma förbi nån och om det kom förbi nån så kunde man vänta på att de skulle gå. Och sedan stänga. Det är såndär verksamhet som bara pågår i nån stilla lunk. Och stilla lunk är antagligen skadligt för personalen.

Utmaningar

Den här slappheten kunde inte få fortgå. I förra veckan fattades därför beslutet att anpassa personalstyrkan till förskolans normala personaltäthet och nischa verksamheten mot självständig friluftsaktivitet. Alltså skicka hem personalen och stänga lokalerna. Raskt formulerades en pedagogisk modell för öppna förskolan, numera stängda förskolan, byggd på otillgänglighetens spännande utmaningar. Det skulle vara lika svårt att ta sig in på öppna förskolan som på arbetsmarknaden. Barnen som brukade besöka öppna förskolan utsågs till barnomsorgens spartaner, det vill säga folk som mår bäst av att inte daltas med.

Hårt liv

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Igår vid lunchtid besökte jag en korvkiosk alldeles i närheten. Upp till en meters höjd var hela korvkiosken full av fingerfärgsgraffitti. I ett buskage bakom korvkiosken satt några utestängda treåringar och försökte göra egen trolldeg av kasserade korvbröd. En föräldraledig tvåbarnsmamma var oerhört påträngande och undrade om hon kunde få bomma en ekologisk banan. På framsidan av kiosken cirkulerade trehjulingarna planlöst och överallt satt det barn och halsade välling och tryckte i sig puréer. Strax efter lunch låg de utslagna i sina vagnar och sov av sig det värsta vällingruset.
Efter lunchvilan återvände barn och föräldrar till Stängtis för att stå utanför några timmar och titta in på trätåg, klossar och dockvagnar. Eller som det heter i målbeskrivningen: sakta utvecklas till framtidens entreprenörer.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.