Det konstgjorda Ockelbo 24/9

2014-09-24

Ockelbo ser fantastiskt ut! Det känns nästan overkligt, men det är faktiskt vackert här. Och allt började här på Ockelbo IP, när den lokala idrottsföreningen fick lov att lägga konstgräs på sin gamla fotbollsplan. Folk i Ockelbo hade länge drömt om framtiden. Om konstgjort gräs som förlänger säsongen och minskar skadorna. Om elektrisk belysning, så att publiken kunde se alla mål som bortalaget gjorde. Om att ha en såndär digital informationstavla för poängen, istället för att föreningens ordförande skulle behöva stå och hojta ut poängställningen i en stor plåttratt. Om att få lagad mat, som till exempel varmkorv, till matcherna. Så att man slipper stå och gnaga på en kall bit  vägdöd grävling medan man förgäves försöker heja upp sitt hemmalag ur dess avgrundsdjupa divisionsgrop.

En air av modernitet

Och så en dag blev allt det där sant. Häromdagen invigdes den nya moderna fotbollsplanen med pompa och ståt, och många av åskådarna tänkte att det här måste väl vara höjden på Ockelbos utvecklingskurva. De hade fel. Konstgräsplanen på Ockelbo IP var bara början på ett gigantiskt utvecklingssprång. Ockelbo fick en air av modernitet över sig, och på bara några dagar har allt förändrats här.

Wij plastträdgårdar

Det första som hände var att folket bakom Wij Trädgårdar såg anläggningen, och insåg att framtiden är gjord av plast. Konstgräsplanen kan betraktas som en biotop som är helt konstgjord, och därför klarar av hårda väderförhållanden med ett minimum av underhåll. Dessutom är det helt okänsligt för skadeinsekter. Ledningen för Wij Trädgårdar blev mäkta inspirerade och bytte raskt ut hela sin riksbekanta odling mot plastblommor. Mest pelargoner för de var så billiga, men även en hel del tropiska växter och cypresser som de köpte av ett gammalt badhus. Wij Trädgårdar ser fram emot en längre säsong och färre skador än man hade i den gamla anläggningen.

E-menyn

Ockelbos livsmedelsaffärer var inte sena att haka på den moderna trenden. Alla naturliga livsmedel byttes ut mot artificiella, och nu stoltserar flera restauranger med att de serverar 100% tillsatser. Menyerna på Ockelbos restauranger består av E-ämnen i olika kombinationer.

Strax därefter bytte gatukontoret ut Ockelbos hus mot kulisser, och igår bytte man ut hela befolkningen mot pappfigurer. Det är därför det är så vackert här. Det är inte de där fula människorna med hopsjunken hållning och fladdriga rosaröda hudveck, som är så vanliga i Ockelbo, som har fått stå modell för pappfigurerna. Det är lyckade människor med spänstig blick och åtstramande hud i behagliga hudtoner. Åtminstone så länge det inte regnar.

Hela Ockelbo har alltså blivit konstgjort. Det ser bättre ut än någonsin tidigare. Frågan är förstås vad man ska ha Ockelbo till. Ingen jag frågar vet. Kanske för att de är gjorda av papp. Men kommunen ser åtminstone bra ut. Och säsongen är mycket längre, och skadorna färre.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.