Omsanering i Stugsund 17/9

2014-09-17

Jag befinner mig vid den gamla återvinningsanläggningen Bromsäng här i Stugsund. För fyra år sedan hade anläggningen väldiga problem med avfall. Nån hade slängt så kallat Fluff, och Fluff är giftigt. Det gjorde att anläggningen måste saneras. Saneringen blev äntligen färdig i somras. När jag kom hit igår möttes jag av en grupp saneringsarbetare. De grät. Bromsängsanläggningen hade valt att ta emot återvinningsmaterial från den gångna valrörelsen, och nu måste hela saneringen göras om.

Pappersavfall

Tidigt på måndagen hade lastbilarna börjat rulla in. Först hade det kommit några ton valsedlar. Alla partier hade tagit för givet att de skulle få drygt 100% av rösterna, vilket de inte fick. Så det blev ganska många valsedlar över. Sen hade alla flygblad anlänt, tillsammans med en skog av pappfigurer och valaffischer. Åtminstone de valaffischer som inte surrats fast värre än en rorsman i storm. Korta kärnfulla politiska budskap, som Hoppsan och Heja, blandades med neutralt leende ansikten där de enda karaktärsdrag som gick att urskilja var såna som ritats dit av nån vandal med spritpenna. Den kasserade politiska retoriken innehöll väldigt mycket Fluff, och Fluff är giftigt.

Bortkastade röster

Sen började det komma hela valkampanjer. Det var valkampanjer som gick ut på att ge upp och berätta hur dåligt det blir om motståndarna vinner. Det var valkampanjer som gick ut på att vägra att komma med nåt konkret och valkampanjer som gick ut på att sura för att folk argumenterar emot. Kampanjerna hade väldigt lågt ph-värde och det där gick rätt ner i marken här ute i Stugsund.

Sen kom de bortkastade rösterna, och alla sura kandidater som plockats bort i sista stund när det avslöjats att de hatar människor. Ph-värdet i marken sjönk ytterligare.

Grafikerna anfaller

Ovanpå allt det här dumpades sedan några kubikmeter hastigt gjorda valanalyser från valnatten. Det var analyser om vem som egentligen hade vunnit, vem som borde ha vunnit, vem som hade förlorat och vem av dem som inte vunnit som inte hade vunnit mest. Sen försökte analytikerna förklara varför folk hade röstat fel. Kanske hade de haft en jobbig uppväxt, eller så var de stackars väljarna för outbildade för att fatta vad de ställt till med. Eller var det nån sorts klassförakt? Analyserna var fulla av Fluff.

I nästa lastbilskonvoj kom valgrafiken. Staplar i alla färger och former, och tårtbitar och pilar och tidslinjer och bilder av stolar eller färgprojektioner på en bild av riksdagshuset. Det var till synes slumpmässigt genererad färggrafik som visade exakt hur valresultatet inte blev, hur det skulle kunna bli och hur det var förra gången som man gjorde en stapel eller tårtbit.

Allt det där hade gått utmärkt att sanera bort, om det inte hade varit för den sista lasten. En buss. En buss med valanalytiker och valgrafiker som tjänat ut sitt syfte och som ingen skulle ha nån nytta av de närmaste fyra åren. Det var lika bra att lämna in dem på återvinningen så länge, hade man resonerat från Valmyndigheten. Analytikerna klev ur bussen och satte igång att analysera den kasserade grafiken, och grafikerna gjorde ny grafik för att illustrera de nya analyserna. Som analytikerna plötsligt såg på ett nytt sätt genom att hålla upp grafiken mot nån gammal valkampanj. Det blev en ny analys, som blev ny grafik. Det svällde så mycket att flera villaträdgårdar i närheten blev fulla av grafik. Man blev tvungna att akutinkalla saneringsarbetarna igen. De ska bara sluta gråta, sen har de fyra år på sig att få rent.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.