Den politiska hambon i Bollnäs 27/8

2014-08-27

I den lokalpolitiska debatten från Bollnäs kommer partierna att uppehålla sig kring en enda fråga. Hambo. Ända sedan Hälsingehambon lades ner 2011 har folk i kommunen varit lite stingsliga och ofokuserade. Det är abstinens efter den nedlagda hambon, och alla partier har insett att hambofrågan är en lokalpolitisk röstmagnet. Det parti som på bästa sätt kan tillgodose Bollnäsbornas behov av att under organiserade former få dansa hambo en gång om året kommer att få tonvis av röster. Eller så fokuserar man bara på hambo för att få folk att glömma allt det jobbiga kring Brotorget.

Decentraliserad hembo

Oavsett vilket det ädla motivet är, så är hambon den stora frågan för lokalpolitiken det här valet. Centerpartiet vill införa en decentraliserad Hälsingehambo, som man dansar där man är.

Miljöpartiet vill gärna införa skattesubventioner till den som använder hambo som huvudsakligt transportmedel, men vill passa på att kritisera det heteronormativa i traditionell hambo och vill byta namn på hambo. Till Hembo.

Centerpartiet toppar Hemboutspelet med att ett hembopar ska kunna bestå av hur många personer som helst.

Det här får Sverigedemokraterna att gå i taket. De vill gå åt andra hållet och begränsa hambon till enbart traditionell nighambo till en synkopfri version av Hårgalåten, samtidigt som de vill förbjuda sjalett på kvinnliga hambodansare. Att visa håret ska vara en plikt. På sin höjd får man ha en sån där liten hatt som ser ut som en halv BH-kupa.

Värdegrundshambo

Vänsterpartiet anser att hambon är ojämlik och ett uttryck för klassförakt. De ser spelmanslaget som ett oligopol av starka marknadskrafter, som folk dansar efter i syfte att ta sig fram. Folk borde istället dansa jenka samtidigt som de sjunger musiken själva. Ingen tar sig fram med jenka. Socialdemokraterna tycker att det är viktigt med en fri hambo under samhällets kontroll. Man skulle kunna tänka sig olika bidrag till folk som dansar hambo på rätt värdegrund, eller en kommunal myndighet dit man kan skicka in en ansökan om man vill byta riktning.

Moderaterna tycker inte att samhället ska lägga sig i hambon, annat än genom att sälja den till nån bekant. Däremot ser man gärna en marknadsanpassad form av nighambo, där man tar dalsteg när börsen går ner och sen börjar man snurra vilt när den vänder upp. Gärna med lite champagne.

Bekämpa flumhambon

Folkpartiet vill komma tillrätta med flumhambon genom att varje takt i dansen ska föregås av att man sätter upp tydliga mål för takten, och följas av en bedömning av takten. Däremellan ska man dokumentera så mycket som möjligt för att kunna bedöma bedömningen och sätta upp mål för målsättningarna. Om man sedan känner sig stressad av att även hinna dansa så kan man antagligen lösa det med ett utökat RUT-avdrag för frigörande hambodans.

Kristdemokraterna vilar tryggt på ofullkomlighetstanken. Ingen kommer att klara av att dansa hambo så det är egentligen ingen idé med Hälsingehambo. Men man kommer att rösta med övriga Alliansen.

Sjukvårdspartiet ser gärna att hambon införs på recept, men vill försäkra sig om att det tillförs resurser till ortopedisk vård av de oundvikliga dansskadorna. Bollnäspartiet vill att hambon bevakas av Lantmäteriverket, för att på så vis sätta Bollnäs på kartan.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.