Lidandets rondell i Hudiksvall

2009-11-04

Inte skönt

Riksväg 84, Hudiksvall, onsdag. Den oslagbart vackra hösten, med kristallklar luft, svävande fågelstreck och de där eldigt färgsprakande höstlöven som lyser upp överallt …är över nu. Det enda som behövdes var ett par rejäla blåsväder så trillade prakten av och förvandlades till en illaluktande blötkall massa som man tydligen ska halka i, för att sedan få en avblåst gren i huvet. Och eftersom vi har vintertid är det mörkt nästan jämt. Vad är det för sadist som har kommit på att vi ska leva såhär? Vilken av våra förfäder var det som tyckte att det var en bra idé att flytta hit?

Min gissning är att det var nån som var väldigt bra på att bita ihop. För om man bara håller ut så blir det ju snart bättre. Snön faller så att det känns ljusare, julen kommer så att man kan vältra sig i paket och praliner, och lyckas man bara bita ihop över januari och februari så kommer resten av vårterminen att vara fullständigt nedlusad av helgdagar och lovveckor. Den här tiden är som att jogga. Det är jobbigt, men vi kan åtminstone se fram emot hur skönt det kommer att bli när det är över. Tack och lov är vi vana vid att lida.

Dubbdäck

Som det här med dubbdäck. Det är väl ingen som ser fram emot att förstöra ryggen genom att bära omkring på bildäck, eller få näsan överraskningsjusterad av ett slintande fälgkors. Men vi byter till dubbdäck för att det känns lite bättre när det är gjort. Ok, bilen skakar lite mer och det mullrar när man kör, men det står vi ut med för att vi ser fram emot hur skönt det kommer att bli i vår när vi byter tillbaka till sommardäck.

Hudik

Här i Hudiksvall är de extra förtjusta i att stå ut. På Wikipedia kan man läsa att stan har flyttats successivt genom åren, från Hornåns mynning mot den nuvarande hamnen. Jag kan tänka mig att om man väljer att bli bofast är det just den grejen man vill slippa, men i Hudik har de bitit ihop och stått ut med att få sin stad flyttad. Dessutom har Hudik eldhärjats flera gånger, men befolkningen här har bitit ihop och byggt upp sin stad igen. På sjuttiotalet kom gröna vågen hit och stan fylldes av amatörmässigt tovad hemslöjd, men man bet ihop. De hårt sammanbitna hudikborna har fastnat med munnen i ett stelt bett, som turister misstagit för ett genuint leende. Det är därför Hudik felaktigt kallas för Glada Hudik. Det är ingen här som är särskilt glad, de bara biter ihop på ett ovanligt brett vis.

Rondellen

Nu har de fått en ny grej att bita ihop över, här vid riksväg 84. Vägverket har börjat bygga en ny rondell, som har blivit så trång att det är farligt att cykla där. En grupp mesiga cyklister har visserligen klagat, men majoriteten av folket i hudik är beredda på att bita ihop. Visst, det är inte särskilt bekvämt att cykla med en snabbkörande lastbil tryckt mot kinden, men det är nåt man får stå ut med för att komma till jobbet. Om rondellen nu verkligen är så farlig som den känns så är det väl bara gynnande för arbetsmarknaden. Ju fler olyckor desto fler lediga jobb. Den här rondellen är nåt man måste ta sig igenom om man är en äkta hudiksvallare. Eller som Jesus hade sagt om han hade levt: Det är lättare för en kamel att ta sig igenom ett nålsöga än för en cyklist att ta sig igenom rondellen vid riksväg 84. Det är bara att bita ihop.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.