Ljusne surfar ikapp 13/8

2014-08-13

Jag befinner mig utanför en konsultfirma här i Ljusne. Igår satt alla hukade över sina datorer och verkade fantastiskt ambitiösa. När jag först såg dem tänkte jag att de var strängt upptagna med att arbeta. Det var helt fel. Konsulterna sitter vid sina datorer och surfar ikapp efter semestern.
De har nämligen tillbringat semestern i Gävleborgs Län. Länet med landets sämsta mobila uppkoppling. I juni publicerades en rapport på fyra sidor om hastigheten på det mobila bredbandet i landet. Jag bestämde mig för att ladda ned rapporten och läsa den. Igår blev nedladdningen klar, och mycket riktigt – Gävleborgs Län är Sveriges Mobila Snigel. Med det menas inte att länets mobiltelefoner sprider sig i länets trädgårdar och förstör den mysiga stämningen när man kliver på dem, eller att länets mobiler skulle smaka gott med vitlök, persilja och baguette. Det handlar enbart om att det går väldigt långsamt att surfa med mobilt internet i länet.

Konsumentfel

Frågar man bredbandsleverantörerna så beror den låga hastigheten naturligtvis på konsumenterna. Det verkar helt enkelt som att folk som mobilsurfar är lite sämre än dem som surfar med fast uppkoppling. Och det tål inte det mobila nätet. En del mobilsurfare i länet har helt fräckt trotsat det strålande vädret, suttit inomhus och fultankat mastodontfilm i hög upplösning med mobilt internet. Något som tagit knäcken på flera basstationer i länet. Andra mobilsurfare har klickat för långsamt eller inte fyllt i sina personuppgifter korrekt i olika formulär. Sånt gör internet oroligt och då måste det komma en internet-skötare och klappa på internet tills det blir lite mer stabilt. Och när man klappar på internet så händer det att internet slumrar till lite grann.

Småfrakturer

Resultatet av den mobila snigelfarten har inte låtit vänta på sig. Folk har fastnat mitt i en streamad film, de har halvbetalat sina räkningar och de har bara hunnit läsa annonserna i sin webtidning. Internet funkar alltid när det ska visas annonser. De rekordhöga temperaturen under sommaren har inte berott på att det varit exceptionellt fint väder. Värmen har kommit från datorer, surfplattor och mobiltelefoner som försökt så hårt att få kontakt med närmaste basstation att de nästan börjat koka. Sen har folk blivit otåliga och skadat sig när de försökt snabba upp internet genom att knacka jättehårt med fingertopparna på sina smarta mobiltelefoner. Eller skaka dem. Eller kasta upp dem jättehögt i luften där det inte finns så många andra enheter som äter upp mottagningen. Akutvården i länet har tagit emot allehanda småfrakturer och inre blödningar till följd av den dåliga mottagningen. Nu har ju inte mottagningen i akutvården varit den bästa heller, varpå folk har ådragit sig nya skador som de fått söka hjälp för i den privata sektorn. Där får man åtminstone betala för sig.
Direkt när semestern tagit slut stormade de anställda på konsultfirman här i Ljusne in till sina fasta datorer. Men inte för att jobba. Istället kastade de sig över sommarens alla strandade internetprojekt. De läste allt om skogsbranden. De kollade kartsajten för att se var de egentligen borde ha svängt för att komma till rätt badplats. De läste ikapp sina e-böcker och tittade klart på alla knasiga filmklipp med katter och barn som gör illa sig. Idag har de spänt upp hängmattor vid sina fasta datorer för att kunna betala sina räkningar och kolla mejlen på ett sånt där skönt avslappnat sätt som man ska göra på sommaren.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.