Hedesunda efter semestern 6/8

2014-08-06

Hela förra veckan var det full fart på folk här i Hedesunda. De sprang omkring och provade nya skor. De anlade nya, fina frisyrer. De skaffade nya kläder. Alla ville se bra ut när de kom tillbaka från semestern. De som jobbar på kontor skaffade nya pennor och nya pennfack. De som jobbar med hantverk polerade sina verktyg och köpte ny skruvdragare. Elförbrukningen nattetid sköt i höjden eftersom folk var så uppspelta inför jobbstarten att de inte kunde somna.

Klar blick och solbränd

De boende i Hedesunda hade verkligen sett fram emot att få börja jobba igen. Alla längtade efter den där sköna känslan av att få glida in i fikarummet, utvilad och vältränad med lagom mycket solbränna och klar blick. De såg fram emot hur alla i fikarummet skulle bli imponerade när de berättade om de fantastiska upplevelser de hunnit vara med om på semestern, samtidigt som de kopplat av totalt och tagit dagen som den kommer. Den här sköna känslan skulle förstås hålla i sig hösten ut, eftersom man skaffat sig nya hälsosamma och avstressande rutiner.
När man sedan börjar med själva jobbet så skulle det verkligen märkas vilken nytta det gjort att ta några veckor ledigt. Alla möten och telefonsamtal skulle vara fokuserade. Man skulle få jobbet gjort i en handvändning eftersom man låter bli att klaga och bara jobbar undan allt i rask takt. Så att man kan gå hem lite tidigare och ägna sig åt sina nya hälsosamma och avstressande rutiner.

Grilltorkat

Nu blev det inte riktigt så. Det mesta nån i Hedesunda hade tränat var en gång. En gång. Desto fler gånger hade de hinkat i sig solvarmt rosévin och grilltorkad fläskkarré med chips. På sommaren räknas chips nämligen som rotfrukt och är tillfälligt nyttiga. Trots att de saknar näring.
In på Hedesundas olika arbetsplatser hasade därför ett gäng tillvanda sommaralkoholister. De var både undernärda och överviktiga på samma gång. De hade dålig hållning och valkar i händerna efter att i fem veckor ha burit omkring på överlastade kylväskor. Folk hade glass under naglarna, gulnade ögon och var alldeles för solbrända. Det var som en zombiefilm, med den skillnaden att zombier är mer målmedvetna och uppåt.

Lögn

Väl inne i fikarummet började folk att berätta om sina fantastiska semestrar. Eller man kanske borde säga skryta. Eller ljuga som det ju faktiskt var frågan om. Åtminstone efter ett tag. När den ena hade varit på Skansen så hade den andra varit på Kolmården och den tredje toppade med en fullständigt påhittad centralafrikansk vildmarkssafari. En sysslolös dag förvandlades i ett nafs till en övning i mindfulness och strax därefter hade det blivit två veckors tyst retreat på ett franskt kloster. Folk berättade fantastiska historier om hur de anlagt soldäck, pergola och punschveranda på landet. Folk här besöker inte varandras sommarställen, så ingen behöver få veta att det omskrutna jättebygget fortfarande bara är en hög med krokigt virke bakom häggen.
När folk började jobba var de allt annat än fokuserade. När telefonen ringde svarade de nåt som kanske var kul under semestern. Som ”drottningens badrum” eller ”andra änden”. Till och med de nya hälsosamma rutinerna var skrämmande lika de gamla: en ny säsong av en gammal TV-serie i en  välbekant och väldigt nedsutten soffa.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.