Iggesund på vykort 30/7

2014-07-30

Det har varit ont om turister i Iggesund den här sommaren. Egentligen borde alla vara nöjda. Låg turism betyder ju att det blir lugnt och skönt i Iggesund. Men turisterna är en del av ekosystemet här i trakterna. Om inte turisterna kommer till Iggesund och handlar lokala souvenirer, helt utan omdöme, under sommaren så blir det en massa dålig hemslöjd som ligger kvar i folks bodar över höst och vinter. Och då får man inte riktigt plats med älgkött, bär och utemöbler som brukar förvaras där. Och i så fall tvingas man förvara de grejerna inne i huset över vintern. Och står de grejerna inne i huset så får de som bor i huset sova utomhus över vintern. Och då fryser de ihjäl. Så turisterna är viktiga för ortens överlevnad.

Hornslandets fel

I början av juli valde man att skylla på junivädret. Junivädret var så dåligt att folk inte riktigt kom igång med turismen, menar många. Men nu är det juliväder och fortfarande lite för glest. Iggesund har slutat tro på det där med vädret. De har listat ut den verkliga orsaken. Hornslandet. Hornslandet är ett väldigt vackert område som ligger alldeles i närheten av Iggesund. För några veckor sedan röstades Hornslandet fram som ett av Sveriges vackraste naturområden. Och en vacker plats lockar fler turister än en ful. Istället för att åka och köpa smörknivar i Iggesund så åker folk och tittar på tallar på Hornslandet. Men nu har Iggesund tagit upp kampen mot skönheten.

De gamla vykorten

En lokal arbetsgrupp gick igenom Iggesunds gamla vykort och kunde direkt förstå vad problemet var. Iggesund är jättefult. Åtminstone på bild. Iggesund hade dåliga proportioner och bleka färger. Och värre blev det om man tittade noga på vykorten. Då såg man bilder av hus med oklippt häck, hus med öppna fönster, smutsiga bilar med skrynkliga dekaler och folk med öppen gylf. Den dan man skulle ta ett flygfoto över Iggesund hade tydligen alla tunnhåriga människor i Iggesund bestämt sig för att gå ut utan hatt. Det såg bedrövligt ut.

Indraget och utdragen mage

Så nu ska man ta fram nya vykort. De boende i Iggesund har fått i uppgift att snygga till sig. För turismens skull. Folk målar sina hus och ansar sina buskage. Den lokala färghandlarn erbjuder specialpris på grön sprayfärg för den som vill jämna till kulören på sin gräsmatta och folk uppmanas att lämna kvar de snyggaste jordgubbarna i rabatten eftersom de skulle göra sig bättre på bild än i nån skål med glass.
Ingen vet ju exakt när fotografen kommer att knäppa de där nya bilderna som ska ligga till grund för vykorten. Så alla är på helspänn hela tiden. Innan man drar upp persiennerna i Iggesund så klär man upp sig och lägger en foundation. Man kan ju inte veta exakt var fotografen kommer att knäppa sina kort ifrån, men om det är en klassiskt skolad fotograf så kommer det att bli en bild med solljuset infallande i ca 45 graders vinkel från sidan. Så folk drar in magen, ler stelt hela tiden och försöker vrida sig så att de får en fördelaktig profil i förhållande till solljusets infallsvinkel.
Sen finns det de som inte klarar av att hålla sig snygga. Som de där oljiga sommargubbarna som tillbringar semestern i alldeles för små shorts och glatt bjuder omgivningen på sin alldeles för bruna, alldeles för svettiga och alldeles för kolesterolstinna överkropp. Det ser inte bra ut, men Iggesunds skönhetsråd har hittat en smart lösning. Man har helt enkelt hyrt stugor åt alla Iggesunds sommargubbar. På Hornslandet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.