Kolonialismen 23/7

2014-07-23

Jag åkte hit till Trekanten på grund av jag hört talas om det välbevarade ekonomiska systemet. I andra samhällen har ekonomin rört sig framåt – från byteshandel mot ett centraliserat monetärt system. Alltså pengar. Här har det snarare gått bakåt. Folk här har pengar, men de använder dem inte. Åtminstone kan man säga att inga pengar byter ägare mellan folket i Trekanten. De sparar pengarna till de nödvändigaste kontakterna med världen utanför. Alltså närlivs. Eller som de säger här: fienden. Ibland måste man gå ut genom kolonilottsstaketet och beblanda sig med fienden. Till exempel för att köpa chips. Och fienden vill bara ha pengar. Men annars försöker folk innanför staketet hålla sig i sin egen värld. Det är därför som det ekonomiska systemet rör sig bakåt. Man byter till sig varor och tjänster. En spade mot en hel veckas gallring av rädisor är ett exempel på affärsuppgörelse. Gravenstein mot Henry Hudson är en annan. Det är sticklingar – den del av det ekonomiska systemet som jag intresserat mig för. Jag ville ha en ovanlig stickling. Commandant Beaurepair. Det är en randig ros som skulle göra sig bra i sällskap med mina kollegieblock. En sån stickling kan man inte köpa för pengar. Pengar används bara av fienden och fienden får inga sticklingar. Så jag kom hit i hopp om att byta till mig rosen mot en rulle hönsnät och en säck med grillbriketter. Men koloniområdet Trekanten låg helt öde. Det visade sig bero på en kompromiss mellan Trekantens odlartyper. Odlartyper som egentligen inte gillar varandra.

Kemiska odlare

De prestationsdrivna odlarna i Trekanten har jagat mätbara resultat dygnet runt. Det har handlat om att komma först till ätbar potät, snabbast växande solros eller tätast häck. Och ändamålen har helgat medlen. Prestationsodlarna har känts igen på att de går omkring i skyddsoverall och sprutar hemkokt DDT och kemiska gödningsmedel på sina högteknologiska växtmutationer. Trekantenområdet ligger mellan två järnvägsspår så de har haft fri tillgång till kreosot och hormoslyr och odlingarna har skjutit i höjden. Det har retat de ekologiska idealisterna till vansinne.

Ekologiska odlare

De ekologiska odlarna har också jagat resultat. Men eftersom de inte törs använda kemikalier så har deras resultat legat en bra bit efter prestationsodlarna. De har odlat små fula klumpar som oftast varit maskätna långt innan skörd. Det har de kompenserat för genom att ta varje tillfälle i akt att spela över sin entusiasm för det naturliga. De har tagit dubbelt så djupa andetag som alla andra. De har ätit jord. De har slutat duscha. Och så sitter de uppe i månljuset, nakna förutom kristallerna runt halsen, och sjunger för sina maskätna rabatter. Det har retat upp dem som mest hänger på kolonilott för att koppla av. De avslappnade odlarna.

Avslappnade odlare

De avslappnade odlarna odlar egentligen ingenting. De säger sig vilja odla upp ett naturligt bestånd av maskrosor och kirskål – alltså ogräs – sedan ligger de mest i nån solstol och tittar på när alla andra sliter. Sånt retar upp alla för det växer ju så bra.
I våras bestämde kommunen att området skulle flyttas, och alla skulle få vara med och bestämma vart. De prestationsdrivna odlarna ville flytta området till Tjernobyl. De ekologiska odlarna kunde inte hitta sina slagrutor. De avslappnade odlarna kunde inte engagera sig. Destinationen blev den perfekta kompromissen. Ingenstans.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.