Ingen rast vid Ångersjön 16/7

2014-07-16

År efter år har Ångersjöns rastplats nära Enånger fått pris för att det är en så bra rastplats. Ibland är den bäst i Sverige, annars är den bäst i länet eller åtminstone bäst för tillfället. Hur vet man det? Jo, representanter för intresseorganisationen Motormännen brukar åka runt i Sverige och prova rastplatserna. Att prova rastplatser är ju ett jobb som alla vill ha. Därför har jag nu gjort samma granskning. Tyvärr har jag kommit fram till att Ångersjöns rastplats borde stänga. Eftersom ingen som stannar där tar rast.

Välorganiserat och omorganiserat

Visst, folk stannar bilen och kliver ur. Men vad de sedan ägnar sig åt kan inte beskrivas som vila. Det finns olika typer av beteenden på rastplatsen, men inget beteende är en rast. De familjer som reser med ett välorganiserat tidsschema har med sig hela den där organisationen även när de kliver ur. De stämmer av med sina GPS:er och KAK-atlasar att de är på rätt rastplats. Familjen synkroniserar sina klockor och sedan sätter det hela igång: sträckning och syresättning av trafikviktiga muskler och leder i 2 minuter, toalettbesök enligt turordning, max tre djupa andetag framför den bedårande utsikten följt av tre minuter familjegräl och två minuter nervsammanbrott, medan barnen ägnar tiden åt springlek eller plågeri av medhavd katt.
Andra reser enligt en plan som ständigt förändras. De kan passera rastplatsen från olika håll ett tiotal gånger under en förmiddag. När de kliver ur bilen så kommer de på att de borde ta rast senare, så då kliver de in i bilen igen. Om de stannar kvar utanför bilen så far de fram och tillbaka mellan utsikt och toalett utan att hinna besöka vare sig det ena eller det andra. Det är ju skönt att gå på toaletten precis innan man åker vidare, men å andra sidan är det också skönt att kolla utsikten utan påträngande behov. Hinner de få syn på den bedårande utsikten så kommer de på ett nytt resmål och far iväg igen.

Selfieselfie

Sen finns det de som åker på semester för att kunna bevisa för släkt och vänner att de varit på semester. Det är de som dokumenterar allt. Även rastplatsen. Förr i tiden var det de här människorna som tog för många diabilder som de sedan skulle visa för folk de bjöd hem, som gisslan på middag. Modern bildteknik är som anabola steroider för de här människorna. De filmar när de parkerar på rastplatsen, de tar en selfie innan de kliver ur. De skickar selfien till alla kompisar på Facebook och tar en selfie av hur de skickar selfien. Sen spelar de in en pod där de pratar om att de tar rast samtidigt som de instagrammar en utsiktsselfie med en länk till podden och lägger upp en snärtig kommentar om podden på Twitter som de sedan lajkar på Facebook. Innan de dokumenterar att de reser vidare hinner de oftast även blogga några rader om sitt bekräftelsebehov och svara på några frågor om rastplatsen på Ask.

Cylinderkorv

Men det finns ju de som kan äta sig igenom en hel semester. Jag hade hoppats få se limpmackor och kaffetermosar här vid Ångersjöns rastplats. Jag har nu insett att den hempackade matsäcken är en företeelse som är så utrotningshotad att den borde bli världsarv. Nuförtiden stannar man på en mack och köper cylindrisk korv och alldeles för stora påsar med lösviktsgodis som man äter i farten. Stannar man på rastplats så är det för att man har nån självpåtagen miljöpartist i baksätet så att man måste slänga skräpet i soptunna istället för att bara dumpa det i diket. Under en hel vecka har jag bara sett en enda människa sitta still och ta rast på den här rastplatsen. Jag frågade vem han var. Han var representant för intresseorganisationen Motormännen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.