Badsäkerhet vid Kyrksjön 9/7

2014-07-09

Jag står i en vassdunge och observerar strandlivet här vid Kyrksjön. Jag är van. Jag har tillbringat alla mina somrar stående i vassdungar och buskage vid länets stränder, av hänsyn till omgivningens goda smak och min egen dåliga karaktär vad gäller kost och motion. Snart kommer jag att kunna sluta med det. Åtminstone i Ljusdals Kommun. Kommunen håller för fullt på att ta prover och stänga flera bad, i syfte att göra det kommunala badandet säkrare. De badplatser som blir kvar kommer att få rigorösa säkerhetsregler.

Vilda Västern

Och det är tur. För hittills har stränderna i Ljusdal varit som vilken strand som helst. Alltså laglöst land. Folk med svårkontrollerad dödslängtan har flockats vid stränderna för att utmana sitt öde på allehanda mer eller mindre spektakulära sätt. Det vanligaste har kanske varit att springa hastigt ut i vattnet utan föregående temperaturkontroll för att avsluta med ett dykliknande hopp som inte tar hänsyn varken till bottnens geometri eller till badbyxornas slappande resår. Helst ska det här tydligen utföras samtidigt som man uttalar sin favoritvokal så starkt man bara kan.
Andra har utmanat ödet genom att slumrande flyta ut alldeles för långt på luftmadrasser av tveksam kvalitet. Eller ligga kvar på land och slumra rakt under ozonhålet utan tillstymmelse till solskyddsfaktor.
Det finns de som har försökt framstå som försiktigare, men istället ägnat sig åt en mer tystlåten sorts våghalseri genom att äta. När de plockar fram matsäcken blir det uppenbart att stranden är en plats där grundläggande kunskap om livsmedelshygien inte står högt i kurs. Jag har sett skaldjurssmörgåsar ligga och plågas i timmar i direkt solljus, jag har sett rostbiff i vindruta och ägg balanserade i skor. Och då har man ändå inte börjat blanda maten med sand, något som verkar vara en regel på länets stränder.
När man sen ser vad folk äter så förstår man hur angelägna de här människorna är att få slippa undan jordelivet. Det är som en trestegsraket. Först kommer den uppenbara risken för matförgiftning, sedan öppnar man för en mängd livsstilssjukdomar genom matens mängd och näringssammansättning – det är fett och salt i för stora portioner som sköljs ner med olika varianter av kolsyrad sockerlösning – och slutligen tar man ett dopp alldeles för nära inpå måltiden.

Den säkra stranden

Allt det här ska ändras i Ljusdal. Alla stränder i Ljusdal kommer att göras helt säkra. Man kommer att få äta medhavd matsäck, men den kommer först att undersökas av en dietist och en livsmedelskontrollant. Alla kommer att ges möjlighet att byta ut chips, läsk och färdiggrillad kyckling mot en hälsosam blandning av färglösa frön, rotfrukter och några kvistar krasse. Den som vägrar kommer att uppmanas att ta sina flottiga fingrar och fläcka ner i Bollnäs.
Folk kommer att uppmanas att ha ordentligt med kläder på sig. Det är ju farligt med sol, även om man råkar ha solskyddsfaktor i nivå med ett flipperspelsresultat, alltså miljoners miljoner. Och för säkerhets skull kommer man att spänna upp en rejäl presenning över hela stranden.
Den stora risken uppstår förstås i kontakten med vatten. Folk som ska simma, dyka eller plaska fast de inte riktigt kan – det är klart att nån kommer att göra illa sig. Det här kommer man att lösa här vid Kyrksjön genom att pumpa ut vattnet lite längre ut i sjön där det inte är lika lockande att bada. Stranden kommer att bli helt torrlagd, och de som envisas med att vilja blöta ner sig kommer att erbjudas ett paket hygieniska våtservetter.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.