Gräsklipparna på Ekbo 2/7

2014-07-02

Jag befinner mig i ett till synes vanligt villaområde. Lugnet och den inövade grannsämjan i Ekbo ligger som en trygg gammal presenning över de verkliga känslorna: avund, missunnsamhet och amorteringsångest. Och som alla vanliga villaområden hanterar man de där svarta känslorna genom att göra sitt bästa för att plåga sina grannar. På ett lugnt och trevligt sätt. Helst genom att klippa gräset på ett sätt som gör grannarna avundsjuka.

Monstergräsklipparen

Det börjar redan på morgonen, när gräsklipparna dras fram. Ena grannen rullar ut ett gigantiskt dieselmonster med dubbla knivar, utfällbar kantklippare och vibrationsdämpad styrhytt. Med skinnfåtölj. Det här är en granne som kommer att ägna sommaren åt att terrorisera sin omgivning med ett öronbedövande muller varje morgon. Så fort nån granne kommer ut för att klaga så kan han passa på att berätta om finesserna med gräsklipparen. Varav det höga priset är den viktigaste.

Drönaren

Problemet är bara att det inte kommer att komma nån granne och klaga. Det är så kriget förs. Nästa granne skickar bara ut en drönare. Inte en tonåring. En sån där robotiserad gräsklippare som knappt hörs eller syns, men som får jobbet gjort medan ägaren låtsas sova gott, under en hög med kuddar för att slippa höra den där monstergräsklipparen som grannen kör omkring på. Drönaren kostar mer än dieselmonstret. Det vet dieselmonstrets ägare, så varje gång han ser drönaren ticka fram så gasar dieselmonsterägaren lite extra på sitt slagskepp. Det han inte vet är att drönaren går att programmera. Natten mot lördagen förirrade sig därför drönaren till strax nedanför dieselmonsterägarens sovrumsfönster, för att sedan börja pipa nåt alldeles fruktansvärt. Det verkade som ett systemfel. Det var det inte.

Kulturklipparen

Men som i alla villaområden ska det vara nån granne som lyckas vända upp-och-ner på hela spelplanen. Nån såndär som har läst kulturvetenskap eller idéhistoria och som ska vara och tycka precis tvärtemot vad alla andra tycker, och som dessutom gör det på ett såpass självsäkert sätt så att alla andra tror att det är dem det är fel på. Granne nummer tre rullar ut en handgräsklippare. En sån där gammal. Utan motor. Den klipper långsammare än alla andra modeller, den kräver inte bara att man är närvarande utan även att man använder sina muskler för att få den att klippa. Och man kan inte störa en enda granne med den. Om man inte är slug. Det är den där kulturvetaren.
När de andra grannarna kliver upp på morgonen för att psyka varandra med sina tekniska lösningar så står den där kulturvetaren på sin nyklippta gräsmatta. Och stretchar. I bar överkropp. De andra grannarna har också bar överkropp, säg den villaägare som är anständigt klädd under sommarmånaderna, men den här grannen har en överkropp med konturer. Inte bara ett rödbrunt daller av grillolja och kroppshår. Och den här grannen når ner till sina tår. Medan de andra kör omkring med sina dyra apparater böjer han sig ner och kantklipper med en sax samtidigt som han andas jättedjupt. Som att just hans luft var lite friskare än de andras. På utandningarna pratar han fridfullt om en sund själ i en sund kropp, hållbar trädgårdsskötsel och växternas lugnande inverkan på själen. Och det funkar. Han verkar ju så mycket lugnare och gladare än sina pryltokiga grannar. Nu är ju inte det på grund av att han klipper gräset för hand. Det är för att hans handklippande får grannarna att må lite dåligt över sina prylar. Och skadeglädje lugnar sinnet hos varje villaägare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.