Midsommarkriget i Ryggesbo 25/6

2014-06-25

I fredags var det midsommarafton. På de flesta ställen går midsommar ut på att man äter gott och har det frejdigt och festligt i lugn och ro. Inte här i Ryggesbo. Här är midsommar fortfarande frejdigt, men Ryggesbo-borna försöker bräcka varandra hela tiden, så traditionen har utvecklats till en sorts eskalerande tävling i frejdighet.

Björkpynt

På midsommar ska man till exempel pynta med björk. Avsågad ungbjörk ska det vara. För nåt år sedan räckte det att dekorera med några avnypta kvistar av björk i en vas här i Ryggesbo, men det duger inte alls längre. Upptrappningen började med att nån satte upp en hel avsågad ungbjörk vid sin grind. Nästa år hade alla här likadana dekorationer. Utom en som hade gjort som en portal av två avsågade ungbjörkar. Året därpå började folk att experimentera med alléer av avsågad ungbjörk, kupoler av avsågad ungbjörk och till sist skulle varenda yta fyllas med avsågad ungbjörk. Folk häromkring firar midsommar med machete för att det är så tätt med avsågad ungbjörk runt borden. Runt Ryggesbo brer ett stort kalt område ut sig där ungbjörkarna stått. På marken ligger avrivna björklöv och nån enstaka förskräckt gran.

Fallosnära

De björkkvistar som blir kvar går åt till att klä midsommarstången. Och eftersom det finns flera stänger i grannskapet så ingår även midsommarstängerna i kampen om den där frejdigheten. Att ha störst stång är förstås viktigt, men för nåt år sedan var det en stång som blev så lång att den kroknade. Sen den dagen räknas även andra parametrar in. Till exempel hur många tvärslår man kan ha och hur många kransar man kan hänga dit. Och så gäller det att få folk att förstå att midsommarstången är en fruktbarhetssymbol utan att skriva dem på näsan. Blir det för explicit finns risk att folk tappar aptiten. Förra året var det en midsommarstång som avbildade hela Kama Sutra, och när den bilden blandades med lukten av sill var det några ungdomar som kräktes.

Sill och identitära jordgubbar

Det gäller förstås att ha flest sillsorter, men om nån kommer dragande med för konstiga sorter så räknas det inte. Chokladsill är inte ok. Inte heller kebabsill, men bearnaisesill går tydligen bra.
När det gäller jordgubbarna är det kvantitet och ursprung som gäller. Det ska finnas massor av dem, och de måste vara svenska. Ju svenskare de är desto bättre. Folk här i Ryggesbo har skrivit meddelanden på ultranationalistiska internetforum för att försöka locka nån stackars vilsen identitär att odla fram de allra svenskaste jordgubbarna. Och potatisen ska vara så färsk att Ryggesbo-borna inte ens hinner koka den längre.

Roliga mikroorganismer

För att knäcka varandra har vissa Ryggesbo-bor även börjat experimentera med avel av grodor. För varje år har man tagit fram nya grodarter som både har blivit mindre och mindre och lustigare och lustigare att se. Det har varit små grodor med underbett, rackarns små grodor som skelar skojigt och pyttegrodor med lustig skäggväxt. Men i år verkade det som att de där grodorna saknades helt. Folk blev oroliga att midsommar skulle vara förstört. Efter lite efterforskning hittade man dock svaret. Det visade sig att en Ryggesbo-bo anlitat en gentekniker som manipulerat fram en mikroorganism av grodkaraktär som är bland det lustigaste som går att se. För den som har mikroskop.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.