Sandviken säljs på Blocket 11/6

2014-06-11

Det är kö till posten i Sandviken. Inte Posten, för den finns ju inte längre. Men på de där trånga ställena i Sandvikens livsmedelsbutiker där nån har klämt in en paketreception, där är det kö. Folk står inlindade i wellpapp och pakettejp och undrar vad portot blir på 82 kilo sittfläsk, och om det är ok att packa in sig själv med lite frukt och konserver som proviant, och om personalen bara kunde hjälpa till med den sista tejpbiten. Bit för bit håller Sandviken på att säljas på Blocket. Till andra kommuner. Med vinst.

Vem går med vinst

Det hela startade för några veckor sedan, när Sandvikens Kommun presenterade en revisionsrapport som visade att nyinflyttade innevånare var en kommunal vinstaffär. Vissa gamla innevånare blev väldigt avundsjuka och tyckte att det var dåligt räknat av revisorerna. Det fanns nån enstaka som lite försiktigt undrade om det inte var en obehaglig fråga, det där med människors lönsamhet. Men de protesterna hördes inte lika mycket som de som tyckte att det var synd att de själva inte fick vara med i rapporten för de kände på sig att även de var en kommunal vinstaffär. Sandvikenborna gick verkligen upp i sin lönsamhet. De presenterade mängder av förslag på hur revisorerna skulle kunna räkna för att se vem som lönar sig mest, men som alltid när det gäller subjektiva värden är det marknaden som vet bäst.

Bruksvärdesprincipen

Så för att få reda på vad innevånarna egentligen är värda började kommunen att lägga ut några medborgare på Blocket för att se om nån annan kommun ville ha dem. Man började med ett lågt pris för att täcka kostnaden för vård, skola och omsorg samt en vinstmarginal som ska kompensera för uteblivna skatteintäkter i framtiden. Det visade sig visserligen att det fanns en bruksvärdesprincip som gjorde att nyare modeller var lättare att sälja, medan marknaden ställde högre krav på de äldre modellerna. Bland annat godkända besiktningsprotokoll och sidovärden som gott humör eller hemslöjdsskicklighet. Men andra kommuner var beredda att betala för Sandvikarna.

Bruksprincipen

När Sandvikenborna verkade vara värda många miljarder väcktes genast frågan om vem som skulle ha alla pengarna. Var det verkligen kommunen? Är inte Sandviken en bruksort, och är det inte bruket som har skapat de här värdena, frågade ledningen för Sandvik, samtidigt som de börsnoterade sin HR-avdelning. Skatteverket påminde om att det utgår moms på 25% på grundpriset, om det inte är en privatperson som står för försäljningen. Och eftersom moms är en skatt så måste man även höja själva grundpriset med 25% för att kompensera för den skatteintäkten. Och sedan moms på det vilket i sin tur höjer grundpriset igen. Detta gjorde att priset per medborgare hamnade i en evig, uppåtgående spiral. Såvida inte medborgarna sålde sig själva.
Så det är det folk gör nu. De lägger ut sig själva på Blocket, med bild och en liten text om vad de är bra till. Alla är glada att få vara till nytta för sin kära gamla kommun. Alla lovar att skicka en del av vinsten till kommunen, och en del till Sandvik. De som inte går att sälja har lovat att flytta till Hofors. Den kommunen går ändå bara med förlust.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.