Sätrareservatet 4/6

2014-06-04

Sätra har alltid känts lite avlägset i förhållande till centralorten Gävle. Kanske är det för att man alltid tar fel på bussarna och råkar kliva på den som går åt fel håll. Eller så är det på grund av att det ligger en liten ås mellan Sätra och Gävle, som gör att man är tvungen att ta sig över en uppförbacke på vägen både till och från Sätra. De som bor här är nöjda så. Det blir ju ganska lugnt i ett område där alla har mjölksyra i benen när de kommer fram. Helst skulle de vilja vara ännu mer ifred, och i förra veckan blev folk här i Sätra hoppfulla. Först blev det stopp i tågtrafiken mellan Gävle och Stockholm, på grund av ett tekniskt fel. Sedan blev det ett planerat stopp för resande norrut, på grund av ombyggnad. Ungefär samtidigt varslades det om ett totalt tågstopp, på grund av strejk. Så även om tågen skulle börja rulla så skulle de alltså stå stilla. Det började kännas som att någon försökte stänga av transportvägarna till och från Gävle. Och att ligga en uppförsbacke bort från en isolerad stad skulle innebära en välkommen temposänkare för Sätra.

Facklor och grepar

Inne i Gävle utbröt det vilda protester och panik vid tågstationen. Inte hos Trafikverket som var ansvariga för att tågen inte går, för det är ingen som hittar till Trafikverkets lokaler. Och inte hos SJ-personalen, som sålt tågbiljetterna till tågen som inte går. För SJ har stängt alla biljettkassor i Gävle. Istället fick folk ha panik och protestera hos pressbyråpersonalen, som hade hoppats få sälja choklad till de som skulle ha rest med tågen som inte går. Så istället för att sälja choklad fick de ta emot en serie mer eller mindre välformulerade utskällningar och försöka fly från en ilsken folkmassa med facklor och grepar.
Men ingen från Sätra var med och protesterade. Här härskade Stockholmssyndromet. Alltså när den som blivit kidnappad börjar sympatisera med sina kidnappare. Vissa här i Sätra har börjat utveckla en osund kärlek till Trafikverket på grund av det lugn de hoppas ska infinna i och med isoleringen. En kärlek de manifesterar genom att sitta kvar hemma. Det är en väldigt vanlig lösning här i Sätra.

Fauna i soffan

Den här gången har man dock tagit stillasittandet ett steg längre. En grupp Sätrabor kontaktade i fredags Naturvårdsverket med en begäran om att göra Sätra till naturreservat. Det beviljades. Naturvårdsverket hade ju nyss gjort naturreservat av Ålkarstjärnarna – en samling vattenpölar nära Ljusdal – och Tjursöarkipelagen i Nedre Dalälven – ett slags filial till myggodlingarna i Österfärnebo. Och här i Sätra såg man en helt ny uppsättning skyddsvärda objekt inom växt- och djurriket. Den vegeterande sofftillvaron hos många boende är en intressant del av svensk stadsfauna, liksom flera av de växter som hittats i mörka garage och garderober i området.

I buskagen utanför husen kan man hitta helt unika korsningar mellan stadsduva och förrymd burfågel. Vid ett inspektionsbesök i en av lägenheterna hittade Naturvårdsverket en gammal pizzabit som klassades som en egen biotop och verkets biologer ser fram emot att få studera hur djurlivet i området påverkas av tillgången på modern föda. Som kebab, glass och cigaretter.

Benfickorna anfaller

Det är bara en sak Sätraborna oroar sig för. Tillströmningen av naturturister. Sånt där folk som bor i storstäder, men som köpt brallor med benfickor som de vill använda på ett trovärdigt sätt. Helst på en selfie med nåt från naturen. Sätra vill helst slippa bli Sveriges motsvarighet till Galapagosöarna, där horder av människor ska uppleva samma orörda natur samtidigt. Just därför hoppas man på ett gott samarbete med både SJ och Trafikverket.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.