Oorganiserat tiggeri i Hofors 28/5

2014-05-28

Jag åkte hit för jag hade trott att det gångna EU-valet skulle bli en folkfest här i Hofors. Det är ju inte särskilt kul här så Hoforsborna borde ta alla chanser till lite partaj. Det gör de inte alls. Tvärtom. När röstningen började i söndags var folk här så sura att de flesta inte tänkte rösta, och de som tänkte rösta var så missnöjda att de tänkte rösta fel. Nu är valet över och en majoritet i Hofors är sura för att de fått liggsår av sofflocket. Det är tacken för den som blir vid sin strumpläst. De andra är sura för att valresultatet blev som det blev. Det spelar ingen roll att man förklarar för dem att det riktiga valet är först i september. Det här var ju bara en övning.
Dessutom har folk här fått så mycket nytt att vara missnöjda över tack vare valrörelsen som varit. Förut, när man såg utslagna människor be om pengar utanför nån butik, kunde man känna sig lite ledsen för att folk är utslagna. Men nu har man ju fått veta att det är nån sorts organisation med hobbytiggare som skramlar ihop till ostron och chablis för sitt höga nöjes skull. Och dessutom sitter de lite ivägen om man har många kassar.

Konkret alternativ

Men det ska det bli slut på nu. Åtminstone här i Hofors. Som första kommun i EU har Hofors börjat ta krafttag mot det där organiserade tiggeriet som det pratas så mycket om. Visserligen har man inte fått tag på några organiserade tiggare att ta krafttag mot. Men istället börjar man fylla kommunen med ett konkret alternativ till organiserat tiggeri: oorganiserat tiggeri.
Jag möttes av de första oorganiserade tiggarna i Hofors Centrum. En tant och en farbror på en bänk vid korvkiosken där jag precis köpt mig en mosbricka. Det var ingen som helst ordning på dem. Först märkte jag inte ens att det var tiggare. De bara satt där. De hade inte ens en mugg att lägga pengar i. Så oorganiserade var de alltså, men jag förstod att det måste vara en bottenlös fattigdom när man inte ens äger en pappmugg att samla allmosorna i. När jag gav paret en varsin krona så försökte de förneka att de tiggde pengar genom att se överdrivet förvånade ut och undra varför jag gav dem pengar. Jag förklarade att jag ville stödja det oorganiserade tiggeriet i Hofors genom att ge dem pengar att ta med hem till Rumänien. Då visade det sig att de här stackars tiggarna var så oorganiserade att de inte ens hade koll på att de bodde i Rumänien. De hävdade bestämt att de hade ett hus på Vitsippsvägen och en helt acceptabel pension. De utblottade tiggarna måste alltså ha irrat runt i EU så länge, utan nån som helst organisation, att de hade glömt var de kom ifrån. De glömde till och med att prata med brytning. Men jag lät mig inte luras! Jag propsade inte bara på att fattiglapparna skulle behålla mina pengar. Jag såg även till att de åt upp vad som återstod av min mosbricka så att de fick i sig lite näring.

Sexbarnsmor

Inte kort därefter mötte jag en sexbarnsmor som måste ha gått hit hela vägen från Rumänien för hon såg så oerhört sliten ut. Även hon var totalt oorganiserad. Hon sprang omkring yrt på en lekplats och försökte baka kakor av sand till sina barn. Fattigdomen var alldeles hjärtskärande. Jag gav henne en hel tjuga som hon försökte låtsas som att hon inte behövde. Hon sa att hon var dagbarnvårdare, en uppenbar språklig miss, det heter ju dagdrivare. Och så sa hon att hon hade lön, men jag är säker på att hon menade att hon hade lån. Den stackars oorganiserade dagdrivaren hade alltså tagit ett lån för att ha råd att komma hit. Till Hofors av alla ställen. Antagligen var hon i händerna på en helt oorganiserad människosmugglare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.