Mandat Nästa i Järvsö 21/5

2014-05-21

Det ligger ett ihärdigt surrande över hela Järvsö. Först tänkte jag att det var en svärm av väldigt hungriga mygg, eller så hade folk glömt att stänga av sina snöskotrar efter vintern. Sen förstod jag: det som låter är en kör av skäggtrimrar som ljuder över kommunen.
Alla här håller på att anlägga ett varsitt prydligt helskägg. Män som kvinnor.  I Järvsö har skäggväxten en jämn könsfördelning. Skägget ska sedan matchas med en välsydd klänning. Järvsöborna håller på att förvandlas till en flock av Conchita Wurst-kopior, ni vet hen som vann Eurovisionsschlagern för ett par veckor sedan. Och hela förvandlingen sker på grund av EU-valet.

Nivåer av passivitet

Från EU-håll har man nämligen varit orolig över det låga valdeltagandet i EU-valet nu på söndag. Det verkar inte spela nån roll hur många floskler man kastar på folk – de tänker ändå inte gå och rösta. Och passiviteten har nått nya nivåer. Folk har börjat pynta sina sofflock och lägga ut extra kuddar så att man ska kunna ligga riktigt still hela söndagen. Inredningsbutikerna skyltar med EU-kuddar och kolhydratindustrin försöker lansera Brysselmys. Det är en folkfest som går ut på att man helt enkelt bara stannar hemma från röstningen och fyller sitt ansikte med samma chips och läsk som vanligt. Fast i nån specialdesignad kampanjförpackning.

Motrörelse

EU har därför bestämt sig för att smyga in demokratin vid tillfällen där folk inte riktigt anar det, men ändå är beredda att rösta. Här i Gävleborgs Län blir det i anslutning till tävlingen Svensktoppen Nästa. För när det gäller svensktoppslåtar går det tydligen alldeles utmärkt att engagera sig demokratiskt för tomma floskler. Så i årets upplaga av Svensktoppen Nästa vinner regionsegraren inte bara en chans att spelas på Svensktoppen. Man får även ett EU-mandat på köpet. Och eftersom ett EU-mandat är mycket mer lönsamt än en svensktoppshit – åtminstone tills nån kommit på hur man piratkopierar ett EU-mandat – så har alla här i Järvsö bestämt sig för att ta chansen.

Upphandlingens lov

På fredag öppnar omröstningen för de bidrag som ska uppträda i Järvsö, och nu har ett antal politiska bidrag letat sig in bland svensktoppsaspiranterna. Det är poppiga dängor om den offentliga upphandlingens fördelar, singer-songwriter-ballader om hur frihandelsvisioner och sovjetbyråkrati förenas i gränslös kärlek samt en dansbandsdänga om att vi behöver tydligare stamtavlor och borde investera i fler godståg för framtida behov. Det är samma floskler som det brukar vara, men nu rimmar de. Även om det mest är nödrim. De flesta bidrag låter ungefär likadant, och de som inte gör det låter illa men kräver ändå att få spelas ostört.

Säkra kort

Alla medverkande tänker köra på säkra kort, vilket i musikaliska sammanhang är nåt som syns. Och i år ska det vara skägg och klänning. Allt från det nyliberala skägget i fri konkurrens med sig själv till det socialkonservativa 1800-talsskägget med tillhörande husmorsklänning av välkuvat snitt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.