VIP-badet i Edsbyn 14/5

2014-05-14

I höst kommer kommunen att höja entrépriset till simhallen här i Edsbyn. Idag kostar det en spottstyver att ta sig ett dopp, men på grund av EU-anpassningen måste man upphöra med lokal valuta – spottstyvern fasas ut. Dessutom kommer kommunen att anlägga ytterligare en simhall, i Alfta, och eftersom det då går åt dubbelt så mycket vatten måste man öka intäkterna.  Alternativet hade varit att spä ut vattnet eller börja importera. Snart kommer det därför att kosta 45 kronor för ett bad. Det kommer inte att bli lätt att få folk att acceptera prishöjningen. Edsbyborna är nämligen fruktansvärt snåla. Betalar man för en parkeringsplats i Edsbyn så står man och väntar tiden ut, oavsett hur bråttom man har. Folk här försöker sälja sina begagnade reklamblad till pappersåtervinningen. Jag har sett Edsbybor pruta på jäst.

Badvattensnatteri

Inte för att badpriset borde spela någon roll. Folk här badar inte så ofta. Men när de gör det brukar de låta bli att torka håret, för att på så vis få med sig lite vatten hem. Då känns det som att man går med vinst på den där spottstyvern. En del tar lite vatten i fickorna. Förra året stoppades en hel familj med flera kassar badvatten på väg ut från simhallen.
Så redan nu har man från kommunalt håll börjat jobba med Edsbyns attityd till badpriset. Det är en gedigen kampanj för att göra badandet mer attraktivt. En trestegsraket för att ändra synen på badbiljetten från hutlös kallsup till högintressant värdepapper.
Som steg ett lovar kommunen att det kommunala badvattnet kommer att vara extra blött. Ett dopp i simhallen motsvarar att duscha hemma i en hel månad. 25-metersbassängen kommer att vara så blöt att man kan ta simborgarmärket på bara tre längder.

VIP

Steg två är när man stänger badet för ombyggnad. Då kommer kommunen att påstå att det är VIP.  Det är inte VIP. Det är stängt. Ingen är välkommen men alla tror att det finns folk som är lite finare som är välkomna. Det är de som är VIP. På så vis kommer alla som inte får komma in i simhallen att bli övertygade om att de missat något alldeles fantastiskt.  Folk blir som galna efter att få uppleva det där som ingen fick vara med om. Följande dag kommer de som är mest sugna på att tillhöra den innersta kretsen att köa för att få en skymt av vad de missat. Det är fortfarande stängt, men det står att det är VIP. Och så håller det på i flera dagar. Folk kommer att börja undra: vad krävs egentligen för att bli VIP? Och så kommer de att prova sig fram.
Folk kommer att klä upp sig och hänga på sig medaljer och juveler. Snart hyr de limousiner och helikoptrar och arrangerar egna parader för att framstå som så viktiga att de blir insläppta i den stängda simhallen som alla tror är VIP.
Som steg tre släpper kommunen några enstaka inträdesbiljetter till simhallen. Folk kommer att bjuda över varandra. Den som får tag på en badbiljett tänker att det går att sälja den vidare. Med vinst. Så det är värt att ta lån för den som får chansen att köpa en biljett. Edsbyborna kommer att sälja sina limousiner och helikoptrar för att få råd med den där badbiljetten. De kommer att pantsätta sina hus och kolla upp vad en gammal mamma kan betinga på svarta marknaden.  När alla i Edsbyn skuldsatt sig för att kunna spekulera i badbiljetter går kommunen ut med det ordinarie priset på 45 kronor. Och då känns det plötsligt väldigt billigt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.