Näsvikens klämveckor 7/5

2014-05-07

I förra veckan blev det inte mycket gjort i Näsviken. Men det blev det inte nån annanstans i länet heller. På grund av naturfenomenet – klämveckan. Sista april och första maj hade hamnat mitt i arbetsveckan. När detta astronomiska fenomen för en gångs skull uppträder gäller det att få ut maximal ledighet. De som hade jobb tog ut komp och de som inte hade komp tog fram alla tänkbara ursäkter till varför de inte skulle gå till jobbet och de som inte hade några ursäkter gick till jobbet men maskade. Att maska känns nästan som att vara ledig. Arbetsgivarna å sin sida ville inte framstå som att de hade tappat initiativet när ingen arbetade, så de lade in maximalt med meningslösa sysslor under veckan. Personalplanering. Kurs. Organisationsöversyn. Sånt där som ingen räknar som jobb ändå. Arbetsmarknadens parter jobbade åt samma håll. Länets arbetsliv började långsamt på måndagen, för att sedan sakta ner. Bortåt onsdagen såg det visserligen ut som att några fortfarande jobbade, men de bara mimade sina arbetsuppgifter.

Alla ursäkter i rad

Men här i Näsviken har de gått ett steg längre. De tog hjälp av facket för att samla alla ursäkter för att inte arbeta, och insåg att om man inte bränner alla ursäkter samtidigt så räcker de längre. Lägger man alla ledighetsursäkter i en lång rad räcker de till midsommar. Och då är det semester.
Så i förra veckan långflexade alla i Näsviken. Att långflexa innebär att man väntar med att komma in till jobbet, under förevändning att man tänker komma dit lite senare. Det påminner om att förtidskompa, alltså ta ut sin kompledighet innan man jobbat över, men med den skillnaden att man som långflexare kan flexa över på en tid som egentligen är OB vilket gör att man kan få ut dubbel komp för den tid man inte jobbat. Så istället för att komma in när man flexat klart så kompar man ut två gånger den tid man inte varit på jobbet. Sen gör man ett avdrag för de eventuella personalförmåner man går miste om när man kompar och omvandlar det till ytterligare tid.

Dagens unga

Eftersom förra veckan innehöll en hel del OB-tid och gofikat på fredagen uteblev så har Näsviken gott om komp att ta ut såhär efter långflexningen. Den här veckan och nästa kompar alla. De sista veckorna i maj kommer folket i Näsviken att vabba bort. De som har flera barn delar gärna med sig av överskottet till de barnlösa. Visserligen är det ingen som vet exakt vilken sjukdom alla de här barnen skulle ha, men man brukar ju säga att det är nåt fel med dagens unga. Det får räcka som anledning. Man kan tycka att det är lågt att skylla på barnen på det sättet, men de kommer ju att få ett arv i sinom tid. Kan man dessutom sprida ut ryktet att det är en sommarvariant av vinterkräksjukan som håller en hemma så kan man lägga på ett par dagar för att inte sprida smittan.

Friskvårdskomp

Under hela den här fritiden kommer Näsviken-borna att vara ute på sköna promenader eller fixa lite i trädgårn, tid som räknas ihop och kommer att tas ut som friskvårdstid veckan efter vabveckorna. I det här läget har arbetsgivarna i Näsviken lovat att dra sitt strå till stacken. Vecka 24 kommer alla datasystem att uppgraderas. Och krascha. Så det bästa är om alla jobbar hemifrån. Eller maskar hemifrån.
Sista veckan innan semestern kommer att ägnas åt att lära upp semestervikarien i hur man gör när man jobbar. Men det har man ju glömt vid det laget.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.