Det konstgjorda Bergsjö 30/4

2014-04-30

Den lokala fotbollsklubben här i Bergsjö, Bergsjö IF, har beskrivit Nordanstigs Kommun som en röd fläck på fotbollskartan. Med det menar de inte att Nordanstig är som spilld sylt och att fotbollskartan fungerar bra som servett. De menar att kommunen är väldigt dålig när det kommer till fotboll. Många i kommunen har trott att dåligheten berodde på att folk här är så förbenat kassa på att sparka boll. Men så är det inte. Dåligheten beror inte på spelarna utan på underlaget. Det finns ingen konstgräsplan i hela Nordanstig. Det finns bara gräs, gräs och gräs. Och alla vet ju att bra fotboll spelar man inte på gräs. Det är som att köra bil på gräs, det blir bara fel. Konstgräs däremot – eller plast som det också kallas – tar fram Zlatan i vem som helst. Om bara Bergsjö IF fick en egen konstgräsplan så skulle spelarna bli så bra på fotboll så att man hamnar i en egen division strax över alla andra. Där kan man sen sitta och skratta åt böset. Men då behövs det ju en konstgräsplan.

Prutat och klart

Så Bergsjö IF har lagt fram en ansökan om pengar för att anlägga en konstgräsplan. Men alla som har ansökt om pengar vet att man aldrig får lika mycket pengar som man begärt. Ansöker man om 1000 kronor så får man kanske 300, eftersom nämnden som beviljar bidraget tror att varje bidragsprojekt är som en matta på nån såndär charmig gatubasaar i en film som utspelar sig i Mellanöstern. Priset är saltat för att prutas. Och eftersom alla som söker bidrag vet att nämnderna prutar så är priset saltat. Den som behöver en tusenlapp brukar gardera sig genom att ansöka om tre. Hade nu Bergsjö IF ansökt om att få anlägga en konstgräsplan så hade de fått resurser som räckt till en dörrmatta. De hade fått prova att klarlacka den befintliga gräsplanen. Eller täcka den med gladpack eller vattna med lacknafta eller nån annan metod för att göra billigt konstgräs.

Rejäl ansökan

Det vill ju inte Bergsjö IF. Så istället har man tagit i från tårna i sin ansökan. Det är inte bara fotbollsplanen i Bergsjö som ska täckas med konstgräs. Alla gräsytor i hela Bergsjö ska beläggas enligt ansökan. Man vet aldrig när någon behöver sparka boll, och när det sker ska det vara proffsigt underlag. Även ortens träd ska bytas ut mot motsvarande plastvariant. Om en boll studsar iväg från konstgräset ska den inte behöva träffa något himla naturmaterial, folk kan ju få för sig att Bergsjö bebos av övervintrade proggare. Vilket är sant men det måste ju inte märkas så himla tydligt. Asfalten ska bytas ut mot konstgjord asfalt och husen kommer att bytas ut mot kulisser. Sedan kommer man att bygga en stort kupol över hela Bergsjö för att på så vis anlägga världens största multisporthall. Målet är att få arrangera OS inom en snar framtid. Ett OS som Bergsjö IF kommer att vinna eftersom man rör sig på konstgräs.

Valborg

För att visa att man menar allvar med ansökan förbereder Bergsjöborna just nu den största majbrasa som orten skådat. Folk har rivit upp sina gräsmattor, de har huggit ner sina träd och rivit sina hus. Allt har hamnat på den stora rishögen vid idrottsplatsen. Klockan 18 ikväll finns det ingen återvändo, då tänder de på och eldar upp alltihop.
Plan B är att ta i ännu mer. Om ansökan avslås kommer även innevånarna i Bergsjö att bytas ut mot fiktiva karaktärer med konstgjorda jobb och resultaten i alla matcher kommer att vara helt påhittade.  Men en sak vet man –  Bergsjö IF kommer att vinna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.