Storviks proaktiva hypokondriker 23/4

2014-04-23

Jag hade tänkt fira påskdagen i Storvik, eftersom jag hade hört talas om att det skulle vara så lugnt och skönt. Det skulle enligt uppgift inte finnas en enda människa på gatorna, eftersom alla satt i telefon och väntade på att komma fram till sin vårdcentral. Folk här verkade ha fått för sig att de långa väntetiderna till vårdcentralens växel var nåt helt normalt, så de satt snällt i luren och väntade. De hade till och med slutat förbanna Landstinget, och teknikföretaget som skapat det där irriterande tonvalssystemet som man måste tränga igenom för att få berätta hur dåligt man mår.

Återträff

Men i söndags rapporterade Radio Gävleborg om att de här väntetiderna inte var normala. Man har tydligen rätt att få svar från sin vårdcentral samma dag som man ringer till den. Riksdag och regering har bestämt att folk i arbetsför ålder måste få vård fort så att de kan fortsätta jobba, och är man gammal ska man vänta på döden, inte vården. Protesterna lät inte vänta på sig.
Jag hade på söndagen tagit med mig en pall till Storvik, och precis hunnit sätta mig ner under det stora trädet utanför Hälsocentralen på Landsvägen för att äta ägg och sill och njuta av den folktomma tystnaden. Och i samma ögonblick som jag skulle ta första sillbiten så kom alla Storviksbor förbi. Alla. De hade tagit med sig facklor och grepar och skulle göra uppror mot väntetiderna. Men när de fick syn på varandra så var det så längesen de sågs. Det blev snarare nån sorts uppsluppen återträff där folk fick för sig att min matsäck var nån sorts buffé som man kunde knapra i sig medan man frågade varandra vad man hade sysslat med på sistone.

Konstruktiva lösningar

Alla hade ju på sistone väntat på svar från vårdcentralen, och i söndags var det ju söndag så då var det stängt och därför ingen idé att göra uppror. Det vore bättre om man kom på en lösning på problemet. Folk i Storvik slog sina kloka huvuden ihop – de andra huvudena fick också vara med – och kom fram till att om det är lång väntetid för att få svar från sin vårdcentral så får var och en ta sitt ansvar och ringa lite tidigare. Att ringa tidigare innebär visserligen att man inte hunnit bli ordentligt sjuk ännu, men det hinner man ju bli medan man väntar.

Proaktiv hypokondri

Det var i det här läget som hela Storvik utvecklade en sorts proaktiv hypokondri. Alla Storviksbor kände efter lite för mycket, och hittade små små frön till nåt som skulle kunna utvecklas till ett symptom. Sedan kollade de upp symptomen på internet och blev förskräckta. Det är det man har internet till. Tyfus till exempel inleds med att man får hög feber och blir förvirrad, men om väntetiderna till vårdcentralen är långa så är det bäst att man ringer in redan om man känner sig ofokuserad och fickljummen. Folk med gaser i magen trodde att de skulle komma att drabbas av kolera innan de kom fram i telefon. Andra såg på sina finnar och kunde inte utesluta böldpest.
Eftersom alla i hela Storvik samlats på den lilla  gräsplätten utanför hälsocentralen och flera av de inbillade sjukdomarna är väldigt smittsamma så gick det förstås inte att utesluta att det utbryter en epidemi innan nån svarar i telefon. Dessutom hade hittills inget antibiotika hjälpt dem som inte hunnit bli sjuka, så bakterierna var antagligen multiresistenta. Alla sprang hem igen och satte sig i karantän och telefonkö på samma gång. Själv satt jag kvar under trädet, med uppäten matsäck.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.