Kläppa timmerkraftverk 16/4

2014-04-16

Kläppa har länge hoppats bli Ljusdals nya timmerterminal, en plats där man lastar om timmer från timmerbilar till timmertåg. Men frågan om att bygga en timmerterminal har blivit en långbänk av oöverträffad längd. Pratet om att bygga timmerterminal i Kläppa har gått från generation till generation så länge att det räknas som muntlig tradition. Arkeologer har hittat hällristningar med löften om att alldeles snart bygger vi en timmerterminal i Kläppa.
Men idag råder framåtanda här i Kläppa. En framåtanda som man får tacka bakåtsträvarna för. I förra veckan besökte nämligen Miljödomstolen det näraliggande Edeforsen, för att se om elbolaget Fortum skulle få tillstånd att bygga ut Edeforsens Kraftverk. Tanken från början var att Fortum skulle bygga en jättedamm som skulle få Hooverdammen i USA att se ut som en fuktig tröskel. Vattennivån skulle stiga och lägga hela Ede under vatten, men det räknade man med inte skulle märkas. Folk som bor i Ede är redan lite som blötdjur med fiskaktiga handslag och nåt fuktigt i blicken. Dessutom skulle dammen torrlägga stora delar av nedströmsområdet Säljesta, vilket enligt uppgift skulle kunna vara nyttigt för dem som bor där. Åtminstone på helgerna.

Svårlajvat

Men så fort förslaget läckt ut till allmänheten så började folk att protestera. Eller folk och folk, det var mest såna där konservativa proggare som gnällde, bitvis för att dammen inte kunde tovas i växtfärgat lin. Bitvis för att Kung Tung inte skulle spela på invigningen. Och så förstås för att det skulle bli så svårt att lajva längs Ljusnan med ett modernt kraftverk mitt i idyllen. Fortum funderade ett tag på att lösa frågan genom att ge beslutsfattarna på Miljödomstolen fånigt mycket pengar, men företaget vill inte ha överbetalda beslutsfattare. Åtminstone inte utanför bolaget. Så de underbetalda beslutsfattarna på Miljödomstolen sade nej till Fortums förslag, Fortum överklagade och i förra veckan var domstolen i Ede för att granska miljön.

Lobbyfisk

Både för- och motsidan satsade stenhårt på lobbykampanjer när Miljödomstolen kom förbi. Folk från Fortum cirkulerade kring Edeforsen utklädda till glatt leende fiskar som inte hade nånting emot en utbyggnad, och som gärna gick i trappor uppströms om det bara kunde ge lite mer energi till regionen. Och lokalbefolkningen var utklädda till deprimerade fiskar med självskadebeteende och bristande framtidstro. Och mitt i den här märkliga lobbykampanjen var det någon från Kläppa som kom förbi och såg ett mönster. Folk runt Edeforsen riskerar att drabbas av ett stort bygge som de helst vill slippa. Folk i Kläppa vill ha ett stort bygge som aldrig tycks bli av.

Timmerkraftverk

Ett snabbt samtal till Fortum satte bollen i rullning. Kläppa invaderades av entreprenöriella framåtandakonsulter som tänkte både vitt och brett och fritt och stort. I ett nafs hade konsulterna kommit fram till att Kläppa ska byggas om till ett timmerkraftverk. Det var ingen som förstod vad ett timmerkraftverk var, men det betydde inte att det inte kunde göras. Ritningarna visar en helt vanlig timmerterminal, men med ovanligt tröga grindar som är kopplade till kraftfulla turbiner. Varje gång en timmerbil eller ett timmertåg passerar grindarna genereras flera terrawattimmar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.