Gävles tävlingstävling 9/4

2014-04-09

Den här veckan har det arrangerats Framtidsvecka i Gävle. Men framtiden har blivit deppig. Förr i tiden bestod framtiden av svävande bilar, plastkupoler som man kunde bo i på månen och allt gick att lösa med radium. Så sent som för femton år sedan skulle framtiden bli fantastisk när internet var klart. Man skulle kunna göra allt möjligt utan att göra det, som att se vad man hade i kylskåpet utan att behöva öppna det, eller köpa saker utan att vilja ha dem. Nu har folk förstått att internet kan bli hur klart det vill. Det kommer ändå aldrig att komma upp i full hastighet. Och dyker det upp nåt bra på internet så vill alla ha det samtidigt, vilket betyder att det blir kö av sovjetiska mått.
Idag består framtiden av miljöproblem, sysselsättningsproblem och välfärdsproblem. Och det är ett problem. Framtidsveckan har varit full av sura miner och uppgivna suckar. Under den gångna framtidsveckan har en arbetsgrupp i Gävle arbetat med framtiden och försökt göra den lite ljusare. Det hela har mynnat ut i en tävling. Eller flera.

Jätteutanför boxen

Det började med en workshop i att tänka utanför boxen. En jättelyckad karl i polotröja visade en powerpoint där några vanliga idéer gick åt skogen och några helgalna idéer gick bra. Sen fick deltagarna läsa lite floskler av Steve Jobs och lite andra superlyckade karlar i polotröja och sen fick de öva på att komma på egna helgalna idéer. Och om de helgalna idéerna var det allra minsta begripliga så var de innanför boxen och då räknades de inte.

Den trötta tävlingsidén

I slutet av seminariet hade alla deltagare fått så mycket kritik för sina begripliga idéer att de blivit trötta, konflikträdda och tappat sin initiativförmåga. Och som alltid i såna lägen så var det nån som kom dragande med tävlingsidén. Tävlingsidén kommer alltid fram när ett idémöte har kört fast. Istället för att komma på en egen idé så kommer nån dragande med idén att arrangera en tävling där man låter nån annan komma på själva idén och själv sitter man bara och tycker saker om idéerna Till exempel har kommunen nyligen utlyst en arkitekttävling för den nya centrumplanen. Istället för att anlita en arkitekt som får betalt för att ta fram ett förslag så får alla arkitekter vara med och jobba fram förslag. Gratis. Och den mest populära av alla arkitekterna kommer att få betalt för sitt arbete. Eller en bukett blommor. Förhoppningsvis innehåller det vinnande centrumförslaget en hel del potthål och skräpiga gator. Det skulle sätta av resurser till annat. Blommorna till exempel.

Tävlingstävlingstävlingen

Det tog deltagarna på framtidsseminariet två dagar innan de var så nedbrutna att de kom med tävlingsidén. En tävling i att komma på den ljusaste framtidsvisionen. Idén var fullständigt begriplig och blev omedelbart underkänd. Det var då som nån kläckte idén om en tävlingsidétävling. För att få en ljusare framtid ska Gävle fortfarande arrangera en idétävling, men exakt hur den idétävlingen ska gå till ska avgöras i form av en tävling, och frågan om hur den här tävlingsidétävlingen ska utformas avgörs av en tävling som i sin tur utformas av vinnaren i en tävling som en tävlingsvinnare hittat på. Det är så många lager av tävlingar att det måste vara utanför boxen.
På sätt och vis har man redan löst framtidsproblemet. Eftersom ingen kommit på någon idé om hur man gör framtiden ljusare så får man lösa det problemet i framtiden. Och det är ju positivt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.