Strukturella autografer i Torsåker 2/4

2014-04-02

Folk i Torsåker är trötta på att gå omkring i omoderna kläder eller träningsoverall. Men det är svårt att sluta. Det är alldeles för långt från Torsåker till de stora butikskedjor som gör att folk klär sig som folk. Åker en Torsåkersbo exempelvis till Valbo för att handla kläder så hinner kläderna gå ur modet innan Torsåkersbon hunnit hem. Såvida det inte är en träningsoverall för de går aldrig ur modet här. Utgrävningar från tidiga boplatser i området visar att det alltid har varit så. På bronsåldern gick folk här i trakten klädda som om det fortfarande var stenålder. Eller så hade de träningsoverall. Men folk här har tröttnat på det nu. Torsåker vill bli en del av den civiliserade världen. Torsåker vill ha lika mycket stil och kultur som folk i …Hofors.
För att locka de stora butikskedjorna att etablera sig i Torsåker behöver man visa att det finns konsumtionssugna familjer här. Och för att locka till sig konsumtionssugna familjer behöver man …Yohio – schlagerartisten som klär sig som en mangaserie och är grym på elgitarr. Sätter man Yohio vid ett bord med en autografpenna så kommer de köpglada familjerna rusande på en gång.

Arm i laserskrivare

Det är bara ett problem. I förra veckan blev det stort rabalder för att Yohio under sin autografturné i Östersund bara ville skriva autografer till folk som hade köpt hans skiva eller nån grej med hans logotyp på. Han ville alltså tjäna pengar. Folk blev jättebesvikna. Alla de snålfans som ihärdigt stöttat Yohio genom att lyssna på piratkopior av hans musik kände sig kränkta när de inte fick nån signatur utan att lätta på plånboken. Yohio uppmanade sina besvikna snyltare att ladda hem hans autograf på Pirate Bay och skriva ut den själva, men vägrade avslöja hur man får in en arm i en laserskrivare. Hatreaktionerna lät inte vänta på sig. Yohio blev hatad på nätet och hotad med både det ena och det andra, vilket i och för sig kan bero på att media inte pratat tillräckligt mycket om vare sig vargar eller immigration under den gångna veckan.

Röstfiske

I Torsåker förstod man att det går ju inte att ha en signering med Yohio och sen vägrar karln att signera. Så man måste hitta en lösning på problemet. Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt erbjöd sig att klä ut sig till Yohio och skriva autografer i utbyte mot en röst i kommunalvalet. Det var ingen som trodde på idén. Dels finns det inget smink som kan utföra den förvandlingen och dels kommer Yohios fans inte att rösta i kommunalvalet förrän tidigast om tre mandatperioder och då kanske till och med Marie-Louise Dangardt har tröttnat på kommunalpolitik.

Stödköp

Istället bestämde man sig för att stödköpa Yohio-produkter. För varje snål unge som vill ha en autograf utan att betala lovade kommunen att gå in med ett bidrag som täcker en skiva, keps eller t-shirt. Delar av kostnaden kan man ta från den rekordvinst som kommunen gjort genom att trixa med återbetalda försäkringspremier. Sen har man satt av en tjänsteman som jobbar heltid med en ansökan till EU. EU har strukturfonder för fattigdomsbekämpning. De borde täcka resten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.