Kolesterolfestivalen i Fågelsjö 26/3

2014-03-26

Folk här i Fågelsjö har gått man ur huse. De är uppklädda till tänderna, vattenkammade och har deodorant. Vissa har till och med duschat. Det är en stor dag i Fågelsjö, för idag anländer den specialbeställda jättefritösen. Den är stor som en konferensjaccuzzi, och den kommer att vara navet i sommarens stora begivenhet: Fågelsjö Kolesterolfestival.

Hjärtstartaren

Allt började med ett initiativ från Fågelsjö Hembygdsförening. I förra veckan bestämde sig nämligen hembygdsföreningen för att skaffa en så kallad hjärtstartare – en apparat som kommer väl till pass om någon får en hjärtinfarkt.
Beslutet var inte helt lätt att fatta. Eller, själva beslutet var lätt att fatta – en hjärtstartare är ju en bra grej så en majoritet på mötet var för att skaffa en hjärtstartare. Men bara för att ett beslut är fattat betyder inte det att det ska drivas igenom. En liten opposition i föreningen var av den bestämda uppfattningen att en hembygdsförening inte ska ägna sig åt att starta folks hjärtan. Någon måste stå upp för individens frihet att själv få reglera sitt blodomlopp. Att en hembygdsförening skulle lägga sig i hastigheten på folks hjärtan är ju rena öststatsfasonerna, menade oppositionen och anmälde beslutet till förvaltningsrätten i Falun. Förvaltningsrätten i Falun har blivit en utökad del av alla beslutsprocesser i länet. Inget beslut är ordentligt fattat förrän det har har blivit anmält till förvaltningsrätten i Falun. I just det här fallet hade inte förvaltningsrätten nåt emot beslutet, så i måndags stod det klart att Fågelsjö kommer att få sin hjärtstartare lagom till sommaren.

Socker och grädde

Reaktionen i Fågelsjö lät inte vänta på sig. Alla var överens – med den nya apparaten på plats så slipper man vara så himla noga med hälsan. Så gör de här i Fågelsjö. När lättmargarinet kom till byn så började folk ha på dubbelt så mycket. När det blev lag på säkerhetsbälte började folk köra slarvigare. Och när Fågelsjö nu ska bli med hjärtstartare är det alltså dags att sluta vara så hälsosam. I ett slag slutade alla i Fågelsjö att motionera och började ha både socker och grädde i kaffet. Och sen började man planera för den stora Kolesterolfestivalen.

Festivalen

Under ett par sommarveckor kommer Fågelsjöborna att göra sitt yttersta för att utmana sina blodkärl. Tack vare dålig mat och obefintlig motion kommer blodet att flyta allt trögare i Fågelsjös artärer och ge upphov till ett stillsamt fikabaserat lugn. Om nån sitter för stilla för länge så tar man bara fram hjärtstartaren och kör lite. Hembygdsgårdens kaffeservering kommer att bulla upp med friterade wienerbröd, friterad pizza och dubbelfriterade munkar. Det kommer att gå att beställa sallad, smörgåsar och frukt i kaffeserveringen, men allt man beställer kommer att gå via den gigantiska fritösen, och friterad hälsotallrik är inte särskilt gott. Medan man väntar på sitt flottyrfika bjuder föreningen på cigg och när man är tvärmätt bjuds det på stillasittande aktiviteter i flera timmar. Föreningen har beställt ett fyrtiotal TV-apparater samt automatiska dörröppnare till alla dörrar, och rulltrappor som ska ta hand om alla jobbiga lutningar. Föreningen har börjat sy upp folkdräkter i samma material som mjukisoveraller och låtit en folkdanskoreograf utveckla en stillasittande version av schottis som i princip inte kräver nån rörelse alls.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.