Gävle skaffar kärnvapen 12/3

2014-03-12

För ett tag sedan beslutade Gävle Kommun att bli medlem i Mayors for Peace, en världsomfattande organisation vars mål är en värld fri från kärnvapen. Men förvaltningsrätten i Falun bedömde det hela som ett felaktigt beslut av kommunen. I förra veckan gick kommunen ur organisationen och bytte inställning totalt. I fredags skaffade Gävle Kommun sina första egna kärnvapen.
De första missilerna rullade in på Stortorget i lördags i en parad ledd av ett femtiotal ganska nervösa kulturskoleelever. Kommunstyrelsen stod vid sidan om och vinkade myndigt i uniformer som de lånat av Furuviksparken. Folk trodde först att det var nya pyloner som skulle matcha bättre på Stortorget. Men på fredag kväll var det provsprängning i grustaget i Rörberg. Det smällde som sjutton. Två ouppmärksamma mopedister i grustaget fick tinnitus och lite ny cellstruktur. I måndags beslutade kommunen att ersätta alla offentliga toaletter med avfyrningsramper.

Vem är vem?

Upprustningen kommer lägligt i den tid av politisk osäkerhet som rått den senaste tiden. När riksdagen i förra veckan beslutade att låta Landstinget Gävleborg uppgå i Region Gävleborg uppstod en närmast förlamande förvirring bland länets kommunpolitiker. Styrdes länet av två organisationer? Det kom som en chock. De flesta hade trott att Landstinget Gävleborg och Region Gävleborg var två olika namn för samma sak. Alla som jobbar där ser ju likadana ut och får lika lite gjort. Innebar det här att organisationerna jobbade med olika saker, eller höll de bara på att spela delegeringspingis med samma ärenden? Och hur hängde de här organisationerna ihop med Länsstyrelsen? Alla kommunpolitiker i länet fick lov att gå till botten med hur det hängde ihop. Kolla kalendern för att se vilka organisationer man egentligen hade lunchat med. Sortera visitkorten. Och googla.

Regional dominans

Men inte i Gävle. Här förstod man fort att det spelar ingen roll vad en organisation heter eller vad den sysslar med. Så länge man har kärnvapen. Har man bara ett eller två kärnvapen så kan man dominera alla möten i Region Gävleborg. Man får ju vetorätt, så man kan blockera alla beslut som man inte gillar. Och de andra kommunerna i länet kommer inte att våga protestera mot Gävles förslag. De är ju med i Mayors for Peace och helt kärnvapenfria. Så från och med den här veckan är det Gävle Kommun som bestämmer över vad som händer i länet.

Annektera Rullsand

Till att börja med kommer Landstinget Gävleborg inte att försvinna som tidigare rapporterats. Landstinget kommer att försvinna från offentligheten, men landstinget kommer att finnas kvar som en hemlig underrättelseorganisation som tar sina order direkt från kommunstyrelsen i Gävle. Tjänstemännen vid Landstinget Gävleborg kan lugnt fortsätta att låta bli att få nånting gjort. För allt de inte får gjort är hemligt. Kvar finns bara Region Gävleborg. Den organisationen får i uppdrag att dominera och expandera regionen. Till exempel genom att annektera Rullsand. Rullsand ligger inte i Gävleborgs Län, men väldigt nära. Det hör egentligen till Älvkarleby Kommun, men Gävleborna tycker om att åka dit och bada. Så det vore kul att ha. Så här års är Rullsand dessutom så gott som folktomt så man kan räkna med att slippa demonstrationer. Älvkarleby Kommun kan för övrigt tycka vad de vill om saken. De har ju inga kärnvapen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.