Doftgranen i Bollnäs 26/2

2014-02-26

Bollnäs Kommun cirkulerar just nu en promemoria till alla kommunala enheter. Budskapet är kort och enkelt: tänk inte så positivt. Samtliga enhetschefer uppmanas att se över de kurser och utbildningar som köps in och kolla så att det inte smyger sig in nån optimistkonsult. Nån såndär som påstår att ”om man kan tänka det kan man göra det”, och att folk som upptäcker problem egentligen är energitjuvar som ska mobbas iväg till nåt kortvarigt bidragsprojekt i kultursektorn. Det går ut dubbla exemplar av den där promemorian till Bollnäs Energi. På grund av soplukten.

Ostbricka

I fjol upptäcktes nämligen att de sopor som eldas i Bollnäs Värmeverk, luktar illa. I värmeverkets riskanalys finns inte det alternativet med. Nån nyfrälst optimist hade planerat att soporna skulle lukta gott, eller i värsta fall inte alls. Illalukten fanns inte med i planeringen, men den sprider sig ändå över kommunen. Helt oplanerat. Optimisten fick titta igenom soporna för att se vad som gått fel. Han upptäckte jättemånga saker som var väldigt äckliga. Värmeverket gick då ut med en uppmaning till folk att försöka hålla sina sopor lite fräschare. Det var det ingen som gjorde, och kommunen luktade allt sämre. Turister på väg till Bollnäs vände snabbt, utom några franska gourmeter som trodde att det vankades ostbricka.

Det var inte vi

Kommunens slogan: Det händer i Bollnäs, verkade plötsligt stå för nåt som helst inte borde hända och de kommunala reklamarna snickrade snabbt ihop en ny slogan: Skyll inte på oss, det var Ljusdal. Samtidigt försökte värmeverket lösa problemet genom att föreslå att man skulle elda nåt annat än sopor. Alspån skulle ge kommunen en lukt av korv, hampa skulle locka till sig fel klientel. Den bästa idén var kanske att börja elda tobak. Folk skulle bli beroende av att bo i kommunen och det är ju bra för befolkningstillväxten. Men de skulle också bli gula och dö i förtid.
Problemlösarna på värmeverket gjorde sitt yttersta för att lösa problemen genom att se dem som möjligheter. Det var då som nån kläckte idén med en parfymsprinkler. Genom att spruta parfym över soporna så skulle ju hela kommunen börja lukta gott. Eller så skulle kommunen lukta som parfymerade sopor. Men i en kommun där raggarduschen ses som guldkant på tillvaron, så är inte det fy skam.

Viol. Rutten viol

Sagt och gjort, värmeverket investerade i en parfymsprinkler och hittade en doft av violer, som man skulle kunna sprinkla över de kommunala soporna. Tyvärr var det doften av ruttna violer, som inte gick att skilja från doften av sopor.
Nu är värmeverket inne på nästa projekt. Man har beställt en tolv meter hög doftgran. En gul med citruslukt. Granen kommer man att ställa på Brotorget, som sedan kommer att glasas in. Den som vill slippa ifrån den kommunala soplukten för ett ögonblick kan boka bord på någon av uteserveringarna i den lufttäta glaskupolen på Brotorget. På femton minuter hinner man svepa en latte medan kläder och näsborrar mättas med kompakt doftgranscitrus. Den lukten sitter kvar i minst en vecka.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.