Miljardfeber i Söderhamn 19/2

2014-02-19

Att ta tåget hit till Söderhamn var inget lätt beslut för mig som jobbar åt Sveriges Radio. Vi ska ju vara så neutrala nuförtiden. Det stod och vägde mellan att ta tåget, bussen eller bilen och jag ville helst inte ta ställning varken för eller emot något färdsätt. Men eftersom bil- och busstrafiken omgärdas av ett större antal privata varumärken än tågtrafiken så kändes tågalternativet, om inte mest neutralt så åtminstone minst oneutralt. Jag vill också påpeka att mitt val av Söderhamn som mål inte på något vis antyder att jag favoriserar just den här kommunen framför andra, eller driver någon form av kampanj mot kommunen. Det är ett helt neutralt val av resmål. Förutom det faktum att det var här som miljardaffären startade.

Miljardaffären

I förra veckan fick nämligen Söderhamns kommunala infrastrukturbolag Söderhamn Nära ett brev från Fortum med ett erbjudande om att vara med i en affär värd flera miljarder. Genom att investera några hundra miljoner skulle man kunna vara med och köpa upp Fortums elnät och därigenom slippa ifrån de hutlöst höga priser som Fortum tar ut för sitt nät. Eller så ville Söderhamn Nära investera några hundra miljoner för att slippa ifrån de hutlöst låga priserna. Eller så var priserna hutlöst neutrala. Jag tar inte ställning till priset, allt jag vill förmedla är att Söderhamn Nära fick ett erbjudande om att betala några hundra miljoner kronor till Fortum. Och det finns ju många andra elbolag, kom ihåg det.

Miljardfeber

Söderhamn drabbades av miljardfeber. Affärer  på så här hög nivå ställer krav på en kommun. De tjänstemän, eller tjänstepersoner, som jobbar med miljardaffären måste få jättemycket betalt, så att de verkar mer kompetenta än andra tjänstepersoner. För att de välbetalda tjänstepersonerna ska stanna kvar i kommunen måste man ha nattklubbar med en kö som personerna kan få gå förbi när de vill. De måste få stora bevakade strandtomter och inhägnade lyxplatser på bandyn med egen guldtermos. Söderhamnsborna måste lära sig att buga och hålla tomt på gatorna när de rika tjänstepersonerna kom. Som tack skulle enkelt folk i Söderhamn få en chans att ta del av rikedomarna i form av lyxkonsumtion. Folk började förbereda för den störtflod av lyxkonsumtion som skulle välla in över Söderhamn i miljardaffärens kölvatten. Det startades ostronbankar, det anlades landningsplatser för helikoptrar och det ritades skyskrapor med spegelfasad.

Kontaktproblem

Sedan i fredags har jag försökt kontakta de ansvariga på Söderhamn Nära för att få en kommentar kring affären. Utan att lyckas. Jag klarade inte av att ta ställning till om jag skulle ringa, skicka epost eller bara gå förbi. Att kontakta en specifik tjänsteperson kunde samtidigt kunna tolkas som att jag medvetet valt bort alla andra tjänstepersoner på Söderhamn Nära och det är ju inte särskilt opartiskt. I väntan på att jag skulle bestämma mig tänkte jag dricka en kopp kaffe, eller te, men insåg att båda dryckerna hade för tydlig smak. Bäst som jag satt där med ett halvtomt glas med ljummet vatten ringde min telefon. Det var knappt så jag hörde signalen, den är så neutral så att den smälter in i bakgrundsljudet. Det var en person på Söderhamn Nära som hört talas om mina försök att få kontakt och förbarmat sig. Miljardaffären hade ställts in. Allt var ett missförstånd. Fortum hade inte alls skickat ett erbjudande om en miljardaffär. Det var en helt vanlig elräkning.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.