De utseendefixerade katterna i Arbrå 12/2

2014-02-12

I förra veckan utsågs en av Arbrås katter till den snyggaste katten i Skandinavien. Utnämnandet har lett till en snöbollseffekt som förändrat Arbrås kattliv i grunden.
Till en början var det många i Arbrå som blev avundsjuka. Inte bara katterna. Det var värst vad den där vinnarkatten hade blivit märkvärdig, menade många Arbråbor. Men i hemlighet började folk att bli alltmer måna om hur deras katter såg ut. Kattägarna började föna pälsen på sina katter, nån hade i lite mousse medan nån annan tonade pälsen en smula. Allt för att nå upp till samma nivå som den där snyggkatten. Efter ett tag dök det upp ängsliga utseendefixerade katter i Arbrå. De hade skulpterade klor, designade gummistövlar och polarexpeditionsjackor av rätt märke. Alla utom vinnarkatten.

Frankensteins katt

En lokal bilhandlare gjorde reklambilder föreställande bilar med katter som låg på motorhuven. Katterna såg helt oproportionerliga ut, men folk fick för sig att det är sådär en katt ska se ut nuförtiden. Det öppnade ett gym för katter som inte hade de där proportionerna. De lokala handlarna märkte en ökad efterfrågan på kattmat med färre kalorier, folk började fråga om burkarna innehöll LCHF och hur man fick sin katt att följa 5:2-dieten. Lokalpressen hade annonser för en plastikveterinär som för en bunt tusenlappar kunde få en vanlig bondkatt att se ut som en perser. Arbrå fylldes av allehanda varianter av Frankensteins katt – katter med tjocka läppar och väldigt åtsittande skinn. De katter som inte hade råd med kirurgi kompenserade med för mycket smink och väldigt dålig självkänsla. Men inte vinnarkatten.

Inifrån

Katterna i Arbrå började må allt sämre. De katter som inte mobbade andra katter hade istället sönder inredning, kissade på olämpliga ställen eller slutade äta. Arbråborna insåg att man måste göra något, annars skulle den här skönhetsivern förstöra minst ett av Arbråkatternas nio liv. Så alla började säga till sina katter att verklig skönhet kommer inifrån. Sådär som man brukar säga till dem som är fula. Och katterna gick på det.

Självförverkligande katter

De började försöka förverkliga sig själva. Arbrå fylldes av katter som hoppade fallskärm, katter som började plugga, katter som startade band eller bytte stil. Inte en katt såg det minsta bättre ut.
Kattägarna bytte fokus och försökte göra sina katter lyckliga genom att bli framgångsrika. De skickade sina katter på ledarskapskurser och föreläsningar med Kay Pollack. Arbrå fylldes av affirmationer och floskler. Kattägarna pratade om att en katt måste vara sann mot sitt inre jag, att en katt som verkligen vill låsa upp sina gömda krafter måste komma ihåg att den som är slav under sina omständigheter inte kan vara mästare över sina möjligheter. Katter uppmanades att tro på förändringens kraft, att skapa sin egen framtid och att vara vuxen mot sitt inre barn. Katterna i Arbrå gick omkring med breda leenden och spända axlar och försökte se ut att vara precis så lyckliga som de skapat sig själva i sin inre målbild. De fick spänningshuvudvärk och depressioner. Försäljningen av smärstillande för katter gick upp flera gånger om. De lokala handlarna fick ta in kattmat som var berikad med Litium. Alla katter i Arbrå mår lite dåligt. Utom vinnarkatten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.