Helfri innerstad Gävle 5/2

2014-02-05

För bara en vecka sedan var området kring Gävles centrala busshållplatser en gordisk knut av fordon. Bussarna körde fast. Ingen kom därifrån. Bussar som försökte ta sig ut från sina hållplatser kom inte ut, på grund av alla bilar som stod ivägen. Bilarna i sin tur stod stilla för att de väntade på nån cykel som stod ivägen och väntade på ett barnvagnsekipage som stod ivägen och väntade på nästa buss. Det var tvärstopp överallt. Hamnade man i ett fordon i centrala Gävle så blev man kvar ett tag. Ingen hade blivit förvånad om man mitt i denna trafikhärva hade hittat en bil med Dawit Isaak eller Raoul Wallenberg.

Bilfritt

Och som alltid när trafiken stockar sig så var det nån idealist i stickade underkläder och tovat hår som började kampanja för en bilfri innerstad. Det delades ut handmålade flygblad på biodynamiskt örtpapper som spred visionen om en innerstad fri från mullrande bensinmonster. Om centrala Gävle slapp alla bilar så skulle stan fyllas av daggstänkt gräs, mossor och lavar och gulliga rådjur. Gävleborna skulle få möta  alver och enhörningar och andra sagoväsen som annars bara syns på Restaurang Bilagan strax före stängning. Och bussarna skulle komma iväg på nolltid.

Låg hastighet

Då var det nån av butiksinnehavarna i centrala Gävle som påpekade att de där bussarna ändå inte skulle komma längre än till närmaste övergångsställe innan de skulle bli stoppade av de verkliga trafiksniglarna: fotgängarna. Centrala Gävles fotgängare är en egen art, vars fysiska hastighet bara understigs av dess mentala. Folk hasar genom butikerna utan att köpa nåt. Ser man dem röra sig fokuserat så är de på väg för att dricka öl på nån central sylta. Eller kissa i en central port. Fotgängarna i centrum är folk som ställer sig i klunga på trånga ställen bara för att vara ivägen. Det är folk som stannar och svarar i mobiltelefonen mitt i gatan. Det är folk som tar genvägar över gatan men glömmer bort att en genväg är nåt man bara tar när man tänker skynda sig. Fotgängarna i centrala Gävle är så långsamma att bilister tar bilen genom centrum bara för att få se långsamheten med egna ögon. Det spelar ingen roll hur fort själva trafiken går. När man kommer nära en SMS:ande fotgängare på ett övergångsställe så måste man ju bara tvärstanna. Och uppdatera sitt Facebook med en status om hur segt det är att vänta på den där fotgängaren.

Motförslag

En motkampanj startades, för att göra centrala Gävle fritt från fotgängare. Det var bredslipsade tänk-på-dig-själv-entreprenörer som delade ut glansiga flygblad av frigolit och DDT med budskapet att utan bilen stannar handeln och alla får sparken. Genom att förbjuda fotgängare i centrum får man plats med extra filer för bilarna och kan höja hastigheterna till Autobahn-nivå. De centrala handlarna kan tjäna stora pengar på den ökade kundgenomströmningen om de bara kör omkring med sina varor i pickup och kastar in dem i kundernas bilar mitt i en omkörning, sen kan de kolla upp registreringsnumret och skicka en faktura för varorna. Den årliga Gävlecruisingen skulle vara över på tio minuter, och busstrafiken skulle bara passera. I rekordfart.
Från kommunalt håll har man nu löst problemen med en närmast genial kompromiss. All trafik är förbjuden. Fotgängare, bussar, cyklar, bilar, båtar. Allt. Centrum är lugnt. Och hittills har ingen buss fastnat i den obefintliga trafiken.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.