Syltimperialismen i Östergrängsjö 29/1

2014-01-29

För bara nåt år sedan var syltfabriken i Östergrängsjö så harmonisk och gullig att man trodde att hela stället var nån sorts ironisk kommentar till modern småortsromantik. Här jobbade rundlagda fixargubbar och frejdiga pigor i huckle som gick omkring och neg och rodnade dagarna i ända. Den ständigt muntra syltfabrikören köpte in bär som barnen i Östergrängsjö hade plockat för nöjes skull på sommarlovet. Hon betalade alltid lite för mycket och bjöd på karameller och alla var glada. Sylten kokades med omsorg, en burk i taget och försågs med etiketter, handskrivna med reservoarpenna. Östergrängsjö var som Bullerbyn, fast långsammare. Allt är annorlunda idag.

Expanderat

Sakta men säkert har verksamheten växt. Syltkokningen har effektiviserats och expanderat. Nyligen fick syltfabriken tillstånd att bygga ut. Planerna inbegriper ett flera kvadratkilometer stort syltkomplex omgärdat av taggtråd dekorerat med lingon. Sylten kommer att kokas i femton gigantiska syltreaktorer, en för varje smak, och köras ut över hela världen i tankbilar och jetflygplan. Syltfabriken kommer snart att byta namn till nåt som andas framtid och utveckling. Syltronic Corporation International kommer att börsnoteras på Nasdaq och Östergrängsjöborna har börjat förbereda sig genom att bygga ett tolvstjärnigt lyxhotell format som ett 300 meter högt blåbärsris. Där ska alla framtida syltyuppies kunna bo för en dyr penning medan de spekulerar i marmelad och gelé direkt utanför fabriken.

Politiskt inflytande är oseriöst

Syltronic Corporation International fick företagshybris för ett par månader sedan. De krävde skattesänkningar på över 150% för att inte flytta produktionen till ett låglöneland. Det fick de. I en uppgörelse med regeringen fick Syltronic även tillstånd att använda ett par hundra fas 3-arbetare för att plocka alla bär som behövs. De får bo i tältläger och leva på det de hittar i skogen. För att förbereda för framtiden har man dragit igång en friskola från förskoleklass till och med gymnasiet, där barnen lär sig att antingen koka sylt eller plocka bär.
I förra veckan startades ett syltparti. Det sägs att alla anställda har uppmanats att rösta på partiet om de vill ha kvar sina jobb. Syltronics styrelse förnekar kampanjen och påpekar att den demokratiska vägen till inflytande är både för lång och för osäker för ett seriöst företag.

Rippel

Nu pratar alla om Operation Rippel, där Syltronic kommer att försöka infiltera samhället med sylt i olika former. Man kommer att kunna tanka sylt på macken, låna sylt på biblioteket och den inflytelserika forskningstidskriften The Lancet kommer snart ut med en forskningsartikel om hur ett flertal allvarliga åkommor kan lindras med sylt från Syltronic. Syltronic fönekar all inblandning.
Samtidigt har motståndet börjat ta form. Ett hundratal aktivister – med dreadlocks, utan anställning – samlades i helgen i Östergrängsjö för att protestera mot syltimperialismen och försöka stoppa bygget av en gigantisk syltpipeline rakt igenom Blekbergens urskogsområde. Demonstrationen möttes av Syltronics säkerhetsvakter. Och formligen mosades.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.