Tråkfolkets Park i Skutskär 22/1

2014-01-22

Folkets Park här i Skutskär har fått problem med spriten. En kommunal alkoholhandläggare misstänker nämligen att människor i Skutskär haft mage att berusa sig med den alkohol som serverats i parken, och så får det naturligtvis inte gå till. Om folk har berusat sig med parkens alkohol så riskerar parken att få alkoholtillståndet indraget. Eller indraget och indraget, parken riskerar att få en varning om att få tillståndet indraget. Eller varning och varning, parken riskerar att få en så kallad erinran. En erinran är som en antydan om att det skulle kunna komma en varning om att alkoholtillståndet skulle kunna bli indraget.

Ofokuserade

Det hela tog sin början i somras. Polisen hade varit på plats i parken och noterat att folk som besökte parken gick svajigt, var ofokuserade och svåra att få kontakt med. Det har polisen nu rapporterat till den kommunala alkoholhandläggaren. Folk som bor här försökte förklara att man går svajigt i Skutskär, och att alla är lite ofokuserade och svårkontaktbara. Kanske är det nåt med sulfaten, eller den begränsade genpoolen, eller bara det faktum att man har en rund dansbana som gör det lätt att bli yr? Men polisen invände att folk såg ut att ha roligt mitt i svajigheten, och då är det antingen alkohol eller tyngre grejer. Sånt vet man som polis. Det syntes även tydligt att berusningen kom från serverad alkohol, eller så kallad köpesprit, eftersom ingen av de berusade hade vit käpp.

Empatiskt gisslandrama

Både parkföreståndaren och dess besökare förstod genast allvaret i hotet om att få en erinran. För att säkerställa ett framtida alkoholtillstånd måste parken omedelbart visa att man inte är ett ställe där folk har för roligt. Och då räcker det inte att återställa parkens verksamhet till folkparksnormen, med sömnig barnteater, folkdans och sega ostfrallor för en handfull människor som inte vågar gå därifrån av medlidande för arrangörerna. Ett så kallat empatiskt gisslandrama. För att få tillbaka kommunens alkoholförtroende måste man visa att Folkets Park i Skutskär är en oas av genuin tristess. Folkets Park i Skutskär är ett ställe dit Skutskärsborna går, svajigt, för att ha så tråkigt att de blir ofokuserade och svårkontaktbara.

Kulturfestival

I helgen hade man därför en kulturfestival på Folkets Park i Skutskär. Inga konserter med roliga band, inga roliga tävlingar, ingen dans. Allt gick ut på att ha så tråkigt som möjligt. Parken målades grå. Rotundan byggdes om till en rektangel. Restaurangen serverade pölsa som knappt gick att urskilja mot den grå bakgrunden. Från scenen hölls högläsning ur alfabetet, men bara första delen. Det fanns inget lotteri, men man kunde köpa en kölapp i ett stånd. Man hade satt upp en filmduk och visade SVT:s testbild följt av gamla avsnitt ur Anslagstavlan och A-ekonomi.

Baren

Baren hade öppet och sålde öl och drinkar men man bara fick titta på dem. Parken hade annonserat med att det skulle vara bartömning, men det enda man sålde ut var gamla chilinötter och drinkpinnar. Skutskärsborna gick man ur huse. Svajigt. De såg jättefulla ut fast de inte fick i sig en droppe alkohol. Polisen som var på plats är övertygad. Det är fyllan från i somras som sitter i än.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.